Oto Koltuğu Alırken Acele Karar Vermeyin

oto-koltuğu-alırken-dikkat-edilecekler

  Bebeğiniz büyüdükçe masraflarda çeşitlenmeye devam ediyor. Oto koltuğu ihtiyacı hissetmeye başladığınız bugünlerde size yardımcı olmak için bu yazıyı hazırladım. Hangi marka ve özellikte oto koltuğu alınacağı çok önemlidir. Özelliklerini öğrenip kendi arabanıza uygun olanı seçmek için araştırma yapmakta fayda var. İşinizi şansa bırakarak sırf marka diye veya sırf ucuz diye koltuk seçmeyin.

 Rehber niteliğinde hazırladığım bu kriterleri okuduğunuzda kafanızdaki soru işaretlerini gidermiş olacaksınız. Çocuğunuzun güvenliği ve yasal gereklilik olarak oto koltuğu almak için 36 kg ve 150 cm altındaki çocuklar için zorunludur.

Oto Koltuğu Seçimi Nasıl Yapılır?
  • Her yeni üretim yeni teknolojiler barındırsa da bazı standartlara uygun olmalıdır. Oto koltuklarında standart olarak ECE R 44/ 04 ve I-Size (UN R 129) vardır. Koltuğunuz bu iki standarttan birine uygun olarak üretilmiş olmalıdır. Bu güvenlik standartları çocuğunuz için ilk önceliğiniz olmalıdır.
oto-koltuğu-güvenlik-standartı

  • Oto koltuğu arabaya bağlanırken seyahat yönünün tersine olacak şekilde olmalıdır. Daha güveni bir yolculuk için ters bağlamak gerekir. Tabi çocuğunuzun boyu, kilosu ve oto koltuğunun grubu burada değişkenlik sebebi olabilir. Çocuğunuzun bacaklarını aşağıya sarkıtması ve rahat oturması için 18 kg ve 105 cm sonrasında seyahat yönünde kullanılabilir.
  • Emniyet kemeri 3 noktalı ve 5 noktalı olarak iki seçenekli sunulur. Grup 0, Grup 0+ ve Grup 1 için 5 noktadan emniyet kemeri, Grup 2 ve Grup 3 için ise 3 noktadan bağlanan emniyet kemeri kullanılır. Çoklu grupta bir oto koltuğu ise 5 noktalı başlayıp sonra 3 noktalı hale getirebilirsiniz.
  • Oto koltuğu özelliğine göre 4 farklı şekilde bağlanabiliyor. Arabanızda İsofix özelliği varsa arka koltuğun arasında 2 adet demir göreceksiniz. Oto koltuğunda isofix özelliği varsa bu şekilde bağlayabilirsiniz. Çoğu oto koltuğunda bağlandığında yeşile dönen gösterge zaten var. Arabanızda isofix olup olmadığını bilmiyorsanız 2013 yılından sonra üretilen otomobillerde isofix zorunlu.
  İsofix olmayan otomobiller için emniyet kemeri ile bağlamak mümkün. Ebeveynler bu bağlama yöntemini kendileri uyguladıkları için hata ve zaman kaybı olabiliyor. Doğru bağlandığında güvenli bir şekilde yolculuk yapabilirsiniz.
  • Oto koltuklarında yan darbelere karşı geliştirilmiş önlemlere dikkat edilmelidir. Olası bir kaza anında koltuğun yandan aldığı darbeyi ne kadar iyi emdiği üzerinde durulmalıdır. Eski koltuklar daha alçak olduğu ve korumaları yetersiz olduğu için testlerden sonra geliştirildi ve daha güvenli hale getirildi. 
  • Oto koltuğunu almadan önce test edeceğiniz ilk şeylerden biri de yatış pozisyonu olmalıdır. Çoğu markada 3 ile 6 aşama arasında ademe mevcut ama ne derece yattığını görmek daha iyi olur. Oturma, dinlenme ve uyuma pozisyonları kullanışlı olacak. 
  • Kumaşının kolay yıkanabilir ve çıkarılabilir olması, terletmez ve kir göstermez olması önemlidir. Kumaşına özen gösterirken renk tercihi de önemli bir faktör olacaktır.
  • Ekstra boyun korumalığı ve yükseltilebilir başlığı olmasına önem verin. Alacağınız koltuğun grubuna göre boyun kısmı yükseltilerek kullanıma devam edilecektir.
  • Oto koltuğu almak için kriterlerini belirlediysen sıra bütçeni ayarlamaya geliyor. Piyasa da farklı markaların farklı fiyatlarda bir çok ürünü var. Bu yelpaze 200 tl ile 5000 tl arasında değişkenlik gösteriyor. 
oto-koltuğunda-grup-açıklamaları



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

3 yorum:

  1. "Oto koltuğu seçme püf noktaları" çok işime yarayacak teşekkürler editör

    YanıtlaSil
  2. Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Yiğenim için alacaktım dikkat edeceğim... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  3. Şu an değil ama ilerde belki...

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.