Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır? Önemli Detaylar

şişe-süt-ile-yoğurt-nasıl-yapılır

  Ev yoğurdu yemek artık bir lüks sayılsa da hala kullananlar var. Kimisi bebeği için sağlıklı olduğundan kimsi de sağlıklı beslenme kuralına uyduğundan bu alışkanlığını devam ettiriyor. Eğer büyük şehirlerde yaşıyorsanız market raflarına mahkum kaldınız demektir. Küçük bir yerde sütçünüz varsa ne kadar şanslı olduğunuzun farkında olmalısınız. Süt satılan yerde mevyeler ve sebzelerde organiktir. Makineye girmemiş ve genetiği ile oynanmamış besinlerle besleniyorsunuz demektir. İçinde olunca insan kıymetini anlamaz ama bu ayrıcalığı kaybedince ancak farkına varırsınız.

Neden ev yapımı yoğurt tüketmeliyiz hakkında yazımı okumanızı tavsiye ederim. Evde Yapılan Yoğurdun Faydaları

  Doğal ev yoğurdu mayalamak hem basit hem de sağlıklı bir işlemdir. En sevdiğiniz yemeklerin yanında evde yapılmış yoğurt gibisi olmaz sanırım. Bundan 10-15 yıl öncesine kadar bir çok evde yoğurt yapılırdı ama üretim teknolojisi geliştikçe ve şehirleştikçe bu alışkanlıklarımızda değişti. Hayatın akışına kendimizi kaptırdığımızdan 24 saat yetmez oldu. Halbuki bir kaç püf noktası ile yoğurt yapmak çok kolay. Yoğurt için bulması zor olan çiğ süt ile marketlerde satılan günlük süt kullanılabilir. Çiğ sütün kaynatıldığında faydalı ve faydasız çoğu bakterisini daha çok kaybettiğini okumuştum. Doğal yoğurt istiyorsanız ve sonunda taş gibi bir yoğurt bekliyorsanız çiğ süt tercih edilebilir.

Malzemeler:
  • 1 litre süt (açık veya günlük şişe süt)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt (mayalamak için)
  • 1 tutam tuz (isteğe göre)
  • 1 tutam şeker(isteğe göre)
katı-kıvamlı-yoğurt-tarifi

  Çiğ süt alırken temizliğinden emin olduğunuz güvenilir kişileri tercih edin. Ben bu konuda emin değilim diyorsanız bilindik markaların günlük taze sütlerini de deneyebilirsiniz. Sütü mayalamak için 1 litre süte bir yemek kaşığı yoğurt eklemek gerekiyor. Siz yapacağınız miktara göre derin bir tencerede sütünüzü orta ateşte kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla havalandırarak 8 dakika kaynatın. Süt fokurdamaya başladığında yükselmeye başlayacaktır hemen altını kısın ve 10 dakika daha kaynatın.

  Bundan sonraki aşamada sütünüzü ocaktan alarak oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Bu ısı yoğurdunuzun doğru sonuçlanması için en önemli aşama olduğundan dikkat edin. Serçe parmağınızı sütün bulunduğu tencereye değdirdiğinizde parmağınız yanmıyorsa yeterli derecede ılımış demektir. Ben bu şekilde anlayamıyorum diyorsanız bir termometre yardımıyla 42-45 derece sıcaklığı yakalayın. Maya miktarının 1 litre süte bir yemek kaşığı olacağını söylemiştim. 1 yemek kaşığı mayayı bir kaseye alarak içine kaynattığınız sütten biraz ekleyerek iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımı tencereniz'deki süte ekleyerek karıştırmaya devam edin. İsterseniz hazırladığınız karışıma 1 tutam şeker veya tuz ekleyerek tadına karar verebilirsiniz. Ardından kabınızın kapağını kapatarak iyice sarın ve 5-6 saat kıpırdatmadan beklemeye alın. Oda sıcaklığında 4-6 saat hareket ettirmeden tutmanız gerekiyor. Şartlarınız daha soğuksa 100 derecede 10 dakika ısıtılmış ve kapatılmış fırınınızın içine yoğurdu koyarak orada 6 saat bekletebilirsiniz. Artık kıpırdatmadan buzdolabına alıp 1 gün dinlendikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Şişe Süt ile Nasıl Yoğurt Yapılır?

  Süt açık olduğunda kaynatarak, şişe süt ise ısıtarak işleme tabi tutulur. Şişe süt tencerede kaynamaya yüz tutunca ocaktan alınır. Açık sütün iyice kaynatılmasının sebebi içindeki suyun kaybolması ve daha sert kıvam yakalamak içindir. Ayrıca açık süt doğal olduğu için zararlı bakterilerin ölmesi hedeflenir. Süt ocakta kaynarken genelde unutulur ve taşar. Sütünüzün taşmaması için en geleneksel yöntem tencerenin üzerine yatay şekilde tahta kaşık koymaktır. Bebekler için küçük porsiyonlar halinde kavanozlar yapmanız daha uzun süre ekşimemiş ve sulanmamış yoğurt kullanmanızı sağlar. Yoğurdu büyük kasede yapıyorsanız kaşık değdiğinde ister istemez sulanacaktır. Üzerine temiz bir bez koyarsanız bu sorun ortadan kalkacaktır.

  Yoğurdunuzun daha katı kıvamda olmasını istiyorsanız mayanızın sert kıvamlı olmasına özen gösterin. Diğer bir yöntemde farklı süt türlerini karıştırarak yoğurt yapmaktır. Manda, keçi ve inek sütü gibi yarı yarıya karıştırarak yoğurt hazırlarsanız daha kıvamlı bir yoğurdunuz olacaktır.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

5 yorum:

  1. Harika anlatım..Yoğurt evde yapılmalı sağlık için

    YanıtlaSil
  2. En sağlıklı böyle yapmak, marketten aldıklarımız güzelde olsa sağlıklı olduğunu düşünmüyorum... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar detaylı ve güzel bir anlatım, çok teşekkürler. Doğal ve organik ürünlere ulaşmak zor olsa da bunun için biraz araştırmacı olup ulaşmak için elimizden geleni yapmalıyız.

    YanıtlaSil
  4. Her zaman ev yoğurdu tüketmeye calsirim. Sağlık açısından oldukça önemli ve anlatiminiz için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  5. Coczklarim kücükken yapiyordum ben de 😊

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.