Kanola Yağı Bilimsel Açıdan Faydalı mı Zararlı mı?

kanola-yağının-beslenme-açısından-önemi

  Kanola yağı faydalı mı yoksa zararlı mı bu konuda bir çok yazı ve açıklama var. En doğru bilgiyi sunmak için var olan bu sitede gerçeği öğrenmenin zamanı geldi. Kolza tohumlarının genetik ıslahından elde edilen kanola yağı Kanada da geliştirilerek dünya pazarına sunulur. Çelişki yaratan kısmı uzun yıllar boyunca makineleri yağlamak için kullanılmasından kaynaklanır. 1950'li yıllara geldiğimizde kanola yağını artık market raflarında da gördük. Kanola bitkisi, Türkiye’ye Balkanlardan gelmiştir. Bu bölgeden gelen göçmenler sayesinde topraklarımıza girdiği bilinir. 1960 yıllarda kolza olarak getirilip Trakya’da ekilen kanola, rapiska ve rapitsa adlarıyla da tanınmaktadır. Kanola yağının tüm dünya genelindeki senelik üretimi yaklaşık 22 milyon tondur. Kanola yağını en çok üreten ülkeler Çin, Hindistan, Kanada, Polonya, Fransa, Pakistan, Almanya ve İngiltere’dir.

Kanola Yağının Zararları

  • Kanola yağının elde edildiği kolza bitkisi bitkisel yağların en zehirlisi olduğundan hayvanların bile tercih etmediği, burun kıvırdığı bir bitkidir. Yapılan araştırmalar devam ediyor olsa da bazı bulgular saptanmıştır. 
  • Denek hayvanlarından alınan bilgilere göre kalpte hasar, kansızlık, kabızlık ve körlük gibi hastalıklara neden olduğu anlaşılmıştır. 
  • Bazı ülkelerde satışı yasak olmasına rağmen hayvanların kolza bitkisini tüketmesi ile deli dana hastalığı türemiştir. 
  • Zararlı olmasındaki en büyük etken trans yağ içermesidir. Bu yağ margarinlerde kullanıldığında verdiği zarar daha büyük boyutlara ulaşmaktadır. 
  • Akciğer kanserine, sinir ve dolaşım sistemine zararları olduğu tespit edilmiştir. 

Kanola Yağının Faydaları

  • Kanola yağının zararları kolza bitkisinin kendisinden kaynaklanır. İçeriğindeki zararlı olan erosik asit oranı %40'tan %0,1 oranına indirilmiş ve böylece market raflarındaki yerini alabilmiştir. Bu oran dikkate alındığında insan sağlığına olan zararından bahsetmek pek mümkün değil. 
  • Kanola yağının artılarından birisi doymuş yağ oranıdır. Sağılıklı olmasıyla bildiğimiz zeytinyağında bu oran %15, ayçiçek yağında %12 civarındayken kanola yağında %7 kadardır. 
  • İçeriğinde omega-3 barındırmasından dolayı da sağlığımıza katkısı vardır. 
  • Kanola yağı ısıya dayanıklı olduğu için kızartmalarda tercih edilir ve tadında herhangi bir değişim olmaz. 
  • Raf ömrü uzun olduğundan güneş görmeyen bir yerde 1 yıla kadar bozulmadan saklanabilir. 
  • Diğer yağlara göre daha ucuzdur ve tarımı kolaydır. 
kanola-yağının-bilinmeyen-özellikleri

  Kanola yağının zararları kadar faydaları da var. Ancak bitkisel ürünler kullanmak ve doğal yaşamak istiyorsanız en son tercih bu yağ olmalıdır. Kendini ispatlamış ve insan sağlığına herhangi bir zararı olmayan zeytinyağı, fındık ve badem yağı gibi ürünler tercih edilmelidir. Kanla yağının araştırmaları devam ettiğinden belki bilmediğimiz başka zararları da olabilir. Yararlı hale gelmesi için çok iyi bir çalışma sonucunda zehirlerinden arındırılması gerekir. Bu da günümüzde pek güven vermeyen bir aşamadır. Ülkemizde bitkisel anlamda her türden faydalı yağ bulmak mümkünken genetiği ile oynanmış ve bir çok işlemden geçmiş bir yağı tercih etmek büyük yanlış olur. Ucuz olması nedeniyle yediğimiz bir çok yiyecek içinde az çok kullanılıyor zaten. Ayrıca evinize alarak riske girmeyin ve zeytinyağı ile tereyağına yönelin.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. Yagi diğer yağlara göre ekonomik fakat zararları nedeniyle tercih etmiyorum.
    Ayrıntılı bilgiler için tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanola yağı işlemden geçince zararsız oluyormuş ama bu seferde doğallığını yitirir. Diğer yağlara yönelmekte fayda var.

      Sil
  2. kanola yağının faydalarını anlattığınız için teşekkürler ilk kez duydum

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.