Sınavda Başarılı Olmak İçin Öneriler

sınavda-stresi-azaltarak-başarılı-olmak-için-öneriler

  Liseye giriş ve üniversiteye giriş sınavlarında öğrenciler kaderlerini belirleyen sorulara cevap aramak zorundalar. Bir yılın emeğini sadece bir sınavla taçlandırmak ve başarılı sonuç almak haliyle stres yaratıyor. Sınav günü yaşanan kaygıyı doğru yönetmek ve heyecanı kontrol altına almak çok önemli. Hem maddi hemde manevi açıdan tüm imkanların seferber edildiği bu sistemde dikkat etmeniz gereken programlı çalışma ve motive edici kaynaklar bulmaktır. Bunun için en belirgin yolları ve bir kaç etkili yöntemi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sınavda Başarılı Olmak İçin Yöntemler

  • Sınav sırasında yaşanabilecek stres ve kaygıyı yönetmek için en iyi yol onunla önceden tanışmaktır. Yani daha önce hazırlanırken bol bol sınavlar yapılmalı ve bu duruma alışılmalıdır. Farklı sorular ve yöntemlerle karşılaşan öğrenciler sınav esnasında daha rahat ve tecrübeli oluyorlar. Sabah sınava giderken kendine olan güveni ve daha önce yaptığı hazırlıkları unutmadan yola çıkılmalı.
  • Heyecan motivasyon kaynağı olacağı gibi fazlası işleri alt üst edebilir. Heyecanı kontrol altına alamadığınızda dikkat dağılır ve okuduğunuzu anlayamaz olursunuz. Bildiklerinizi hatırlamakta zorlanır ve odaklanmanız zorlaşır. Bu nedenle sınav öncesinde sık sık bu konuyu açmamak ve sınavdan uzaklaşmak gerekir. Hazırlık süreci bittikten sonra kafa dağıtmak herkese iyi gelir.
  • Sınavdan önce yapılacaklar listesi hazırlayarak stresi artırmak yerine ıhlamur, taze sıkılmış meyve suları gibi tüketilebilir.
  • Uyku düzeni bozuk olan kişiler dikkat dağınıklığı yaşayacağından sınavdan bir kaç gün önceden uyku düzeni oturtulmalı ve yeterli derecede uyuyarak zihninizi dinlendirin.
  • Sınav öncesinde düzenli ders çalışmak kadar egzersiz ve doğru beslenmeye dikkat edilmelidir. Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur sözünü kulağınıza küpe edin. 
  • Sınavdan bir gün önce yemenize dikkat edin ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun. Rutini bozarak fazla kaçırmak veya az yemek ertesi gün etkileyebilir.
  • Sınav sabahı enerjinizi depolamak için mutlaka kahvaltı yapın ve kahvaltınızda yumurta, peynir, ceviz, zeytin, domates, salata gibi ürünler bulundurun. 
  • Çikolata, şeker gibi tatlılar bilinenin aksine beyinin ihtiyaç duyduğu şekeri karşılamaz. Kan şekerinin hızla yükselmesine ve düşmesine yol açarak konsantrasyon azalmasına neden olur.
  • Sınav yerini önceden görmek ve güzergahı belirlemek sizi rahatlatır. Sınav günü olası gecikmeleri önlemek için alarm kurarak yarım saat önceden hazır olacak gibi yola çıkın. 
  • Sınav kitapçığını açtığınızda en iyi bildiğiniz bölümden başlamalı ve böylece en baştan rahatlığı yaşamalısınız. Bilmediğiniz veye takıldığınız sorularla fazladan uğraşmak diğer soruları okumadan sınavın bitmesine neden olabilir. Bilmediğiniz soruları daha sonra dönmek üzere atlamakta fayda var.
  • Gözleriniz uzun süre kağıda bakmaktan yorulabilir. Bu durumlarda kendinize belirli aralıklarla müsaade edin ve gözlerinizi kapatarak 15 saniye kadar bekleyin. 
  • Sınavdan önce denemeler yaparak saat tutulmalı ve hangi konularda daha hızlı olduğunuzu tespit ederek bilmediğiniz konulara daha fazla zaman ayırmalısınız.
  • Soruları cevaplarken eleme yöntemini kullanın. Kesin emin olduğunuz yanlış cevapları eleyerek doğruyu bulmaya odaklanın. 
  • Cevap anahtarına doğru şıkları işaretlerken art arda aynı şık 3 defa gelebilir ama 4 veya 5 defa olmaz. O şıklardan birisi mutlaka yanlıştır. 
  • Sizleri yanıltmaya çalışan soru köklerini iyi okumalı ve olumlu veya olumsuz yargı içerdiğinden emin olmalısınız. 
  • Sınav hiçbir şeyin sonu olmadığı gibi yeni ve güzel şeylerin başlangıcı olarak düşünülmelidir. Böylece sınavı canavarlaştırmak yerine sadece hedefe ulaşmak için araç olarak görebilirsiniz.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

6 yorum:

  1. "Başarıyı arttıran sınav tavsiyeleri" ve "sınavda başarı yakalamanın yolları" yazısı için editöre teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz bu aşamalardan geçtik ve geçiyoruz..İster istemez bazı taktiklere ihtiyacımız oluyor.

      Sil
  2. Sınava hazırlandığım bu günlerde işime yarayacak bir bilgi çok teşekkürler hocam emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah istediğiniz gibi sonuçlanır ve başarınızı duyarız.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.