Yapay Zeka Nedir? Yapay Zekanın Faydaları ve Zararları

yapay-zekanın-insanlık-açısından-önemi

  Yapay zeka bilgisayarların karmaşık sorunlara insanlar gibi çözüm üretme yeteneğine denir. Bilgisayar kontrolündeki robotlar ve yazılımlar sayesinde zekice ve en doğru yoldan görevi yerine getirir. Bilgisayar ve insan ilişkisini odaklayan bu teknoloji sayesinde bilgisayarlar insan gibi düşünme yeteneğine kavuşturulmaya çalışılır. Bilgisayarlar geçen yıllar içinde adeta evrim geçirdi diyebiliriz. Basit bir kaç işlemden insan gibi düşünerek sorun çözme yeteneğine ulaşması gerçekten büyük ilerleme. Bilim kurgu filmlerini aratmayacak gelişmeler yaşanıyor ve bunlara artık şaşırmıyoruz.

  Yapay zeka sayesinde tarım, sanayi, biyoloji gibi bir çok farklı alanda uygulamalar yapılmakta ve gelişmeler hız kazanmaktadır. Yapay zeka programları çok üst düzeyde verileri toplayarak depolamasına rağmen son karar hala insanların elinde. Bu sistemler önceden tanımlanmış bilgileri tarar ve yenilikleri gözlemler. İnsan zekasının keşfedilememiş üstün özellikleri yapay zeka olarak uygulanamadığından şimdilik daha yüzeysel ve özel alanlara odaklanılmıştır. Bu tür haberleri duyduğumuzda robotlar insanların yerini alacak ve insanlar gibi fikir üretebilecek korkusu vardır. Bazı yapay zekaların şarkı bestelediğini ve kendi dilini geliştirdiğini okumuşsunuzdur. Bu korkular bir yana içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde çok büyük gelişmelerin olacağı ve hayatın kolaylaşacağı kesin.

  Yapay zeka geliştiricileri son 50 yıldır bu konuda kafa yoruyorlar. Büyük şirketler bu konuda ne derece ileri gittiler ve hangi amaçla yapay zeka geliştiriyorlar bilmiyoruz. Problem çözme ve çözümlere alternatifler getirme gibi güvenilir adımlar atılarak hedefler gerçekleştiriliyor. Ellerinde belki de çok daha fazlası vardır ve doğru zamanı bekliyordur. Özellikle otonom araçlar ve akıllı cihazlarda yapay zeka ile karşılaşmak mümkün. Bunu en iyi uygulayan şirket Elon Musk ile Tesla oldu sanırım. Geleceğin otomobilini üretti ve tamamen yapay zekaya dayanan akıllı özelliklerle çalışıyor. Bunun dışında askeri projeler, bilgisayar oyunları, robotik medikal ve sağlık gibi bir çok sektör bu bilgilerle gelişmeye devam ediyor.

yapay-zekanın-olumlu-ve-olumsuz-yönleri

  Hayallerin çok daha ötesinde yaşanan gelişmeler çok değil 20-30 yıl sonra günlük hayatın bir parçası haline gelebilir. Yaşanan gelişmelere göre hayatın akışı yön değiştirecek ve tüm insanlık kendini robotların savaşını izlerken bulacak. Teknoloji artık adına sığmaz olduğundan ne gibi ilerlemeler olacak ve daha nelere alışacağız ancak yaşayarak göreceğiz. Tadını çıkarmaya bakın.

✪ Yapay Zekanın Faydaları

  • Her işlem ince hesaplarla yapıldığından ve yazılım çok ileri seviye de olduğundan hata olasılığı yok denecek kadar azdır. 
  • Ülkemizde uzayla ilgili bir araştırma olmasa da dünya da bu işle ilgilenen ülkeler için yeni keşiflerde yapay zeka büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Hatta uzay madenciliği için ilk adımlar atılmış bile.
  • Yapay zekaların vücut bulmuş hali olan akıllı telefonlar aslında 10 yıl önce hayal edemeyeceğimiz özelliklerle dolu. GPS, kelime tahmin edici, yüksek çözünürlüklü kameralar ve ortama göre değişen çekim modları gibi.
  • Karmaşık problemlerin çözümü, üretimin hızlanması, teknolojinin farklı boyutlara ulaşması, sağlık sektörünün ilerlemesi, otomotiv sanayinin otonom hale gelmesi.
  • Bir müzik parçasını dinler ve bunları eşleştirmek için başka melodiler bulur.
  • Görüntüleri tanır ve içerdikleri öğelere göre sınıflandırır.

Yapay Zekanın Zararları

  • Devamlı güncellenmesi ve geliştirilmesi gerektiğinden maliyetli bir uygulamadır. 
  • Yapay zeka kullanım amacına göre faydalı ve tehlikeli olabilir. İyi niyetli kullanıldığında insanlık için faydalı olurken kötü niyetli uygulamalarda büyük sorunlar yaratabilir. İnsanlığın kopyalanması, bilgilerin çalınması gibi. 
  • Depolama alanları çok geniş ve komutları yerine getirmede kusursuz olsalar da insan beyni yanında çaresiz kalırlar. İnsanlar gibi tecrübe edemedikleri ve duyguları olmadığı için sadece tekrarlayan görevleri yerine getirebilirler.
  • Gelişen yapay zeka sayesinde insana dayalı zaman ve güç unsuru ortadan kalkacak ama bunun sonucunda bir çok insan ve sektör robotlara teslim olacak. 
  • Silah sanayi gibi ülkeler için önemli bir alanda yapılacak bir hata çok önemli sorunlara neden olabilir. Vatan sevgisi, doğru ve yanlışı ayırt edebilme gibi duyguları olmadığı için sadece seri üretim yapabileceklerdir.
  • Yapay zeka güven veren ve hata payı az gibi görünen özellikleri ile ön plana çıksa da aslında bilinenin aksini de düşündürüyor. Facebook yapay zekâ birimleri pazarlama konularında yararlanmak üzere Chat botlar geliştirmiştir. Fakat kendine verilen görevi yapmak yerine, iki Chat botun insanların anlamayacağı bir dile birbirleriyle iletişim kurması üzerine robotlar kapatılmıştır.
  • Robot Sophia Suudi Arabistan vatandaşlığı almış ve haklar tanınmış ilk robottur. Bir şov programında sunucu ile oynadığı "taş-kağıt-makas" oyununu kazandıktan sonra "Ben kazandım. Bu insan ırkını domine etme planım için güzel bir başlangıç oldu." demişti. Bu örnekten yola çıkarsak sonumuz pek iç açıcı değil sanki.


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

2 yorum:

  1. Yararlar ve zararlar bir arada..
    Bilim güzel bir şey ama iyi kullanılırsa daha anlamlı .
    Bilgilendirici metin için editöre teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecekte bu tür terimleri daha çok duyacak ve hayatımızda daha çok göreceğiz.. Faydaları kadar zararları da konuşulacaktır..Teşekkürler yorum için..

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.