Mısır Piramitleri Hakkında Detaylı Bilgiler
Günümüzde hala keşfedilmemiş ve nasıl yapıldığına şaşırılan bir çok eser var. Bazıları kaderine terk edilmiş halde bırakılırken bazıları da turistlerin ilgi odağı, ülkelerin ekonomik ve kültürel kaynaklarından olmayı başarmıştır. Binlerce yıl öncesine dayanan tarihleri ve içlerinde barındırdıkları gizemle Mısır Piramitleri bu kültürel değerlere en iyi örnek olurdu. Dünyanın yedi harikası olarak kabul edilen ve günümüzde hala kendini koruyarak kalabilen tek yapı Keops piramitidir. Mısır piramitleri dünyanın farklı yerlerinde olsa da yoğun olarak bu bölgede bulunduğundan adını bu şekilde almıştır.
Dünyada bulunan ve sağlam bir şekilde varlığını sürdürebilen en önemli piramit Keops piramitidir. Keops piramiti yerden 145,75 metre yüksekliğe sahiptir. Mikerinos piramidi 66,5 metreyken, kefren piramidi 143,56 metre, sakara piramidi 63,17 metre, maldum snefru piramidi 93,26 metre, dahahur bent piramidi 103,95 metreyken, sakara pepi piramidi ise 52,555 metredir. Söylentilere göre Mısır piramidinin amacı mumyalanmış firavunu ve hazinesini saklamak olmasına rağmen bugüne kadar mumyaya rastlanmamıştır. Mısır piramitleri inşa edilirken yıkılma tehlikesine karşı tabanı geniş tutulmaya çalışılmış ve eşkenar dörtgen elde etmeyi amaçlamışlardır. Böylece hem sağlam hemde harika bir görüntüye sahip piramit inşa etmiş oldular.
✪ Piramitleri Köleler mi İnşa Etti?
Piramidin genel olarak Mısırlı köleler tarafından yapıldığı bilinir. Detaylarına bakıldığında Mısırlı işçiler tarafından yapılmış olabileceği de düşünülüyor. Bir turistin bindiği atın ayağı çukura girmiştir ve bu çukur gizemli bir mahzene ulaştırmıştır. Duvarları işlemeli ve ihtişamlı bir görünüme sahip bu mezarlar bilinenleri değiştirdi. Köleler için bu şekilde bir mezar hazırlanması pek mümkün değildi. Bu bölgede yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan 250 mezar içinde farklı yazılar ve heykelcikler bulundu. Mezarların üzerlerinde "inşaat denetçisi", "inşaat yöneticisi" gibi hiyerarşik yapıyı ortaya koyan yazılar bulundu. Bu mezardaki kişilerin piramit işçileri olduğu da iskeletlerinden anlaşıldı. İskeletler incelendiğinde omurgaları bükülmüş ve hasarlı bir vaziyette bulunmuş. İskeletin bu hali alması için yük taşıyan ve ömrünün çoğunu ağır yük işlerinde geçirmesi gerekir. Bulunan mezarlardaki kişilerin genelinin iskeleti bu şekilde olduğundan piramitlerde kölelerin değil mısırlı işçilerin çalıştığını ortaya koymuştur. Piramit inşasının ne derece zor olduğu iskeletlerdeki eğriliklere göre yorumlanabilir.Piramitlerin yapımında en az 15 milyon kireç taşı kullanılmıştır. Bu kireç taşları da yaklaşık 300 metre mesafeden işlendikten sonra piramitlere getirilmiştir. Kireç taşlarının birbirini sağlam bir şekilde tutması ve dayanıklı olması için kil ve kireç tozu karıştırılarak oluşan malzeme kullanılmıştır.
Keops piramidinin güne ucunda Sedir ağacından firavun için yapılmış bir gemi bulunmuştur. Parçaları birleştirilerek müzede sergilenmek üzere konulan gemiyi yılda 300.000 kişi ziyaret ediyor. Mısırda yoksul insanlar toplu mezarlara gömülürken zenginler öldükten sonra tekrar dirileceklerine inandıkları için mumyalanmak istiyorlardı. Dirildiklerinde aynı bedende yaşayacaklarını düşündüklerinden mumyalanmak için para biriktiriyorlar ve değerli eşyalarını mumyaların yanına koyuyorlardı.
✪ Piramitler Nasıl İnşa Edildi?
Üst satırlarda da bahsedildiği gibi piramitler 140 metreyi aşan yükseliğe sahiptirler. Bu yükseklikteki bir yapının tabanı akla uygun olmasına rağmen nasıl yükseldiğine şaşırmamak elde değil. Yapılan araştırmalara göre bu yüksekliğe kireç taşlarını kaldırmak için taştan bloklardan yardım almışlar. Bu rampalar 43 metre yüksekliktedir. Ancak piramitler 140 metre yüksekliğe ulaşmış yapılardır. Bunun için teoriye göre 43 metre dışarıdan tamamlanırken geriye kalan yükseklik içeriden tamamlanmıştır. Taşlar belirlenen yükseliğe kaldırıldıktan sonra 10 kişilik gruplar halinde tüneller vasıtasıyla taşınmaktadır. Taşlar tünelde sürüklenirken yavaşladığından hızını korumak için çamur ve su kullanılmıştır.Piramitler ilk yapıldığında pürüzsüz ve eşsiz bir görüntüye sahipti. Güneş ışınlarının etkisi ve iklim koşullarının yıpratması nedeniyle hala ayakta kalmasına rağmen bugünkü gibi basamaklı bir hal almasına neden olmuştur. Dünyadaki hızlı değişim ve insanların doğa üzerindeki etkisi arttığından son 20 yılda bu hasar daha da artmıştır.
✪ Piramitlerin Gizemli Tarafları
- Keops piramidinin kare taban çevresi yüksekliğinin iki katına bölündüğünde pi sayısı elde edilir.
- Keops piramidinin yüksekliği 1 milyar sayısı ile çarpıldığında elde edilen sayı dünya ile güneş arasındaki mesafeyi verir.
- Eğer piramit ekvatora oturtulursa ve tabanı tam olarak ikiye bölünecek şekilde yerleştirilirse piramidin ucu kuzey kutbuna denk gelir. Bu durumdan piramitlerin nasıl inanılmaz bir orana sahip oldukları anlaşılabilir.
- Piramitlerin içinde radar gibi aletler çalıştırılamamaktadır.
- Nedeni bilinmese de kirli su piramit içine konulduğunda bir kaç gün sonra arınmaktadır.
- Piramitin içine süt koyulduğunda bozulmadığı ve bir kaç gün fazladan kaldığında mayalanarak yoğurt olduğu anlaşılmıştır.
- Piramitler hiç ışık almamasına rağmen bitkiler için çok elverişli bir ortam sağlayarak hızla gelişmesini sağlamıştır. Bilimsel olarak bir açıklaması yoktur.
- Mumyaların içinde radyoaktif madde bulunmaktadır. Bu madde mumyaları ilk keşfeden 12 bilim adamının ölmesi sonucunda ortaya çıkmıştır.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.