Bebeklerde Pamukçuk Nedenleri ve Tedavisi
Yeni doğan bebeklerde daha sık olmakla birlikte bebeklerde görülen pamukçuk huzursuzluğa neden olur. Halk arasında pamukçuk tıpta ise "Moniliazis" olarak geçen bu hastalık tedavi edilmediği takdirde farklı enfeksiyonlara sebep olabilir. Genellikle antibiyotik kullanımı sonrasında ortaya çıkan pamukçuk, annelerin en çok merak ettiği ve araştırdığı hastalık olarak düşünülebilir. Bebeğin ağzını incelediğinizde yanak içinde, dil ve damakta süt parçası gibi beyaz renkte lezyonlar şeklinde kendini gösterir ve candida enfeksiyonu nedeniyle oluşur. Enfeksiyonun etkeni ağız ve vajinada yaşayan bir organizma olan “candida albicans”tır. Bu yüzden bebeklerde anüste de görülebiliyor. Hatta anal pamukçuk, kırmızı bir tabaka oluşturduğu için çoğu zaman pişikle karıştırılıyor.
Biberon ve emzik kullanımında temizliğine özen göstermekte fayda vardır. Tedavi edilmezse ağrılı bir süreç olabilir. Bebeğin ağız içine baktığınızda beyaz kaplı bir örtü gibi lezyonları gördüğünüzde kaşımamak ve kazımamak gerekir.
- Bebeklerde emmeye karşı bir direnç
- Yutma güçlüğü
- Memeyi ağzına almaması
- Huzursuzluk
- Bebeğinin diline, damağına süt değdiğinde çok ağlaması
- Hafif ateş ile kendini belli edebilir.
✪ Bebeklerde Pamukçuk Nedenleri
- Hamilelik esnasında veya az bir süre kala vajinal mantar enfeksiyonu geçirmiş ve normal doğum yapmışsa enfeksiyon anneden bebeğe geçebilir.
- Annenin antibiyotik kullanımı veya doğumdan sonra bebeğin antibiyotikle tanışması.
- Annenin aşırı şeker tüketimi ve şeker hastalığı olması
- Anne sütüyle beslenen bebeklerde annenin meme ucunu iyi temizlememesi.
- Emzik ve biberon kullanımında sık sık kaynatılmış su ile temizlenmemesi.
Anne sütünün eşsizliği ile pamukçuk daha az görülür. Tek yapılması gereken meme ucunu temiz tutmaktır. Temizlik için kendi sütünüzü kullanabilirsiniz. İlk zamanlar için emzirmeden önce bir ped ile meme ucunun temizlenmesi ve günde 1 kez dezenfekte amacıyla hafifçe yıkanması gerekir. Anne temizliğine dikkat ederse ve sabun gibi maddeler kullanmazsa koruyucu doğal yağlar mikropları ve enfeksiyonları daha kolay engeller. Bebeğini mamayla beslemek zorunda kalan anneler ise emzik ve biberon temizliğine özen göstermelidir.
Pamukçuk hastalığında bilinmesi gereken en önemli nokta kendiliğinden geçmeyeceğidir. Tedavide basit mantar ilaçları, lokal antiseptikler kullanılır.Ağız içindeki lezyonlar elle temizlenmeye çalışılırsa daha çok yayılmasına sebep olabilirsiniz. Karbonat gibi dışarıdan gelen bilgilerle bu durumu düzeltmeye çalışmak kalıcı çözüm sağlamaz. Herhangi bir tedavi edici özelliği olmadığından daha ağır biçimde tekrar etmesine sebep olabilir.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Bilgilendirici makale için editöre teşekkürler
YanıtlaSil