Konkordato Nedir? Konkordato Neden Talep Edilir?
Ekonomide sıkıntılı süreç yaşadığımız son aylarda konkordato kelimesini sıkça duyar olduk. Büyük şirket konkordato ilan etti, konkordato ilan eden firmalar arttı gibi haberler okuyoruz. Peki nedir bu konkordato? Hukuki manasıyla bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşmadır. Bu kurumun amacı doğru dürüst çalışan şirketler için yardımcı olmak olsa da fırsat bilen çoğu firma bu koruma kalkanına sığınabilir.
Kimler Konkordato Talebinde Bulunabilir?
Bu koruma sistemi için belli bir sınır yoktur. İflas durumu olsun veya olmasın tüm borçlular konkordato talebinde bulunabilir. Aynı şekilde iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı da konkordato talebinde bulunabilir.
Alacaklılar Konkordato'dan Nasıl Haberdar Olur?
Mahkemenin atadığı konkordato komiseri tarafında yapılacak ilanla, ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde alacaklarını bildirmeleri istenir. Ayrıca, bilgi sahibi olunması için adresi belli şirketlere posta gönderilir. Alacaklılara belli bir oranda alacaklarından vazgeçmeleri ve yeni ödeme planı sunuluyor. Alacaklılar iflas durumunda alacaklarının tamamını alamama riski ile karşı karşıya oldukları için genellikle belli bir oranda alacaktan vazgeçiyor.
Konkordato Süresi Ne Kadardır?
Borçlunun konkordato talebi ile mahkemeler 3 ay geçici süre veriyor. Mahkeme bu süre içerisinde borçlunun veya komiserin başvurusu ile geçici süreyi 2 ay daha uzatabilir. Geçici süre en fazla 5 ay ile sonuçlanıyor ve kesin süre hakkındaki kararını bu 5 ay içinde veriyor. Konkordatonun başarıya ulaşması mümkün görünürse borçluya 1 yıllık kesin süre verilir. Komiserin raporu ve talebi üzerine anlaşma sağlanması amacıyla kesin süre 6 ay daha uzatılabilir. Tüm süreler yasal süreç içinde kullanılırsa 23 aya kadar devam ediyor.
Konkordatoya Nasıl Başvurulur?
Borçlu veya alacaklı konkordato için şirketin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesine başvurmak zorunda. Dilekçe ve şirketin bilançosuyla yapılan başvuru mahkemenin inceleme sürecini de başlatır.
Konkordato Başvurusu Nasıl Onaylanır?
Mahkeme borçlunun borçlarının yarısını ödemeye yetecek varlığı olup olmadığına bakar. Ve borçlunun teklifinin de alacaklıları zarara uğratmayacak ve kandırmayacak şekilde olup olmadığını inceler. Öncelikle borçlunun dürüst ve teklifinde samimi olması gerekiyor. Alacaklılarına zarar verici hareketlerde bulunmamış ve bilançosu ile defterlerini kuralına uygun şekilde tutmuş olması gerekiyor. Ayrıca borçların yüzde 50’sini kesinlikle ödemeyi taahhüt ederek varlığı ile borçlarının oranı da uygun olmalıdır.
Konkordato İlan Eden Şirket Mallarını Satabilir mi?
Konkordato süresinin ilanından sonra borçlu şirket, mallarını rehin edemez, taşınmaz mallarını satamaz, taşınmaz malları üzerinde mülkiyet hakkını kısıtlayıcı haklar oluşturamaz, mallarını bağışlayamaz rehin veremez.
Konkordato Süresinde İşçinin Alacakları Ne Olur?
İşçiler ücret, kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için icra takibi yapabilir veya yapılmış icra takiplerine devam edebilirler. İşçi alacaklarının konkordatoya yazdırılmış olması gerekir. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun Ek-1. maddesine göre; hizmet akdine dayalı işçi çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası, iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde işçinin üç aylık ücreti Ücret Garanti Fonu’ndan ödeniyor.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.