Dünyanın En Yüksek Dağları
Dünyanın en güzel doğal oluşumlarından birisi harika manzaraları ile dağlardır. İnsanların bu dağlara erişme isteği dağcılık sporunu geliştirmiş ve bugünkü halini kazandırmıştır. Bu merak ve tutku o kadar büyüktür ki her 5 kişiden birisinin öldüğü gerçeğini bilerek yine de tırmanmak isterler. Özellikle dünyanın en yüksek dağlarını hedefleyen dağcılar bu iş için fazlasıyla emek ve zaman harcarlar. Bu yazıda merak edilen Dünyanın en yüksek dağları ve özelliklerini okuyacaksınız.
Sırasıyla Dünyanın En Yüksek Dağları
1) Everest: Everest 8842 mt ile dünyada bilinen en yüksek dağdır. Himalayalarda bulunan bu dağ Çin ile Nepal'i ayırır. Dağcıların en gözde hedefleri ve hayalleridir. Dünyada ilk defa zirveye ulaşan kişiler Yeni Zellandalı Edmund Hillary ile Nepal'li Tenzing Norgay'dır. Bu tırmanış 29 Mayıs 1953 yılında gerçekleştirilmiştir. Everest'e çıkmayı başaran ilk Türk ise 1995 yılında Ali Nasuh Mahruki olmuştur. Çok yüksek olması nedeniyle yaşanan oksijen eksikliği herhangi bir canlının yaşam alanı olmasına müsait değildir. 2.5 milyon yıl oluştuğu varsayılmaktadır.
2) K2- Karakurum: 8611 mt ile dünyanın 2. en yüksek dağı K2- Karakurum dağı Çin ile Pakistan sınırı üzerindedir. Bir diğer ismi Godwin Austin olan bu dağ tırmanış bakımından dünyanın 1. zorlu dağıdır. Yaşattığı bu zorluk nedeniyle dağcılar arasında kutsal zirve olarak bilinir. Zorluğu çok dik olması nedeniyle yaşanan kaya ve çığ düşmesine bağlanır. Dünyada ilk zirveye ulaşan kişiler 31 Temmuz 1954 yılında İtalyan Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni'dir. Bu dağa tırmanmayı başaran ilk Türk yine Ali Nasuh Mahruki olmuştur.
3) Kançencunga: 8586 mt ile Dünyanın en yüksek 3. dağıdır. Himalayalarda yer alan bu dağ Hindistan ile Nepal arasında kalır. Dik yapısı ve dengesiz rüzgar esmesi nedeniyle tırmanması çok zordur. Bu dağa ilk defa 25 Mayıs 1955'te Joe Brown ve George Band çıkmayı başarmıştır. 2013 yılında yapılan tırmanışta 5 kişi hayatını kaybetmiştir.
4) Lhotse: 8516 mt yüksekliği ile Himalayalarda yer alan bu dağ 4. sıradadır. Genel olarak yapısı nedeniyle kolay tırmanış hedefidir.Ancak Güney kısmındaki diklik en zorlu parkurdur ve deneyenlerin çoğu başarısız olmuştur. Lhotse dağına ilk kez 18 Mayıs 1956 yılında Fritz Lunhsinger ve Ernst Reiss tırmanmıştır.
5) Makalu: 8418 mt yüksekliği ile Dünyanın 5. büyük dağıdır ve Himalayalarda yer alır. Zorlu parkuru nedeniyle defalarca yapılan denemelere rağmen başaran olmamıştır. 15 Mayıs 1955'te Fransız Lionel Terray ve Lean Couzy denedikleri farklı rota ile tırmanmayı başaran ilk isimler olmuştur. Bu başarıdan sonra bulunan bu rota diğer dağcılar tarafından da kullanılmıştır.
6) Cho Oyu: 8201 mt yüksekliği ile Himalayalardaki 6. büyük dağdır. Ali Nasuh Mahruki 1997 yılında zirveye ulaşarak bu dağa tırmanan ilk Türk ünvanını elde etmiştir.
7) Dhaulagiri: Sahip olduğu 8167 mt yükseklik ile Dünyanın 7. yüksek dağıdır. Bu dağ örtülü olduğu buzullar ile ün yapmıştır.
Türkiye'nin en yüksek dağları sırasıyla 5137 metre ile Ağrı dağı 1. sırada, 4170 metre ile cilo dağı 2. sırada ve 4049 metre ile Süphan dağı 3. sırada yer alır.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilTeşekkürler bende sizi takibe aldım ancak yorumda link bıraktığınız için silmek zorunda kaldım.
SilDağlar çok güzel doğa manzarası sunuyorlar bizlere. Ağrı dağını yakından görebilmiştim, inşallah bir gün çıkmak da nasip olur :)
YanıtlaSilBen en yakın Nemrut dağını görmüştüm. Ağrı dağı henüz nasip olmadı ve çıkmak hiçbir zaman olmayacak gibi:) Gerçekten çok zor ve tehlikeli
Sil