Hemen Çıkma Oranı Düşürme Yöntemleri
Sitenizin konusuna uygun ve yeterince araştırmalar sonucunda iyi bir makale ortaya çıkardınız. Bu kaliteli makale sayesinde pek çok da ziyaretçi çektiniz sitenize. Peki gelen ziyaretçileri ne kadar süre tutabildiniz sitenizin sayfasında. İşte bu süreye hemen çıkma oranı(Bounce Rate) denir. Bu süre ne kadar uzarsa ve ziyaretçi başka yazıları da okursa siz yazarlar için o kadar iyi sonuç alınır. Bu yazıda hemen çıkma oranını düşürmek için neler yapılabileceğini anlatmaya çalıştım. Umarım faydalanarak başarı ölçütü için iyi bir seviye yakalarsınız. Bu oran tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesi yoluyla hesaplanır.
✪ Konuya Göre Hemen Çıkma Ortalamaları
Siteler veya blog sahipleri konularına göre farklı hemen çıkma oranına sahip olurlar. Öyle kategoriler var ki sizin kadar çabalamadan ziyaretçiyi uzun süre tutabilir. Örn: E-ticaret alışveriş siteleri. Bu nedenle aklınızdaki fikri hayata geçirirken ziyaretçilerin ne kadar ilgisini çekeceğini tahmin edebilirsiniz. Şöyle ki; Haber ve içerik siteleri %40-60 oranında, kurumsal siteler %30-50 oranında, bloglar %70-90 oranında, e-ticaret siteleri %20-40 oranında hemen çıkma oranına sahipler. Bu oran ne kadar düşerse o kadar başarılı olursunuz. Bu verdiğim rakamlar dünya ortalaması olarak hesaplanmış ama fikir vermesi açısından iyi olur diye düşündüm. Buradaki en büyük handikap içeriklerinizin kalitesinden çok ziyaretçilerin beklentisi ile alakalı. Bir ürün satışı gibi ticari amaç olmadıktan sonra ziyaretçiyi sayfada bekletmek kolay olmayacak. Kendinize hedef belirleyerek vereceğim taktiklerle bu oranı düşürmeye gayret edebilirsiniz.
✪ Hemen Çıkma Oranı Neden Önemli
Sadece bu oran ile başarınızı ölçebilir ve hatalarınızı gözden geçirebilirsiniz. Hemen çıkma oranı Google Analytics ana sayfasında görülebilir ama daha detaylı bilgi için Kitle> Genel Bakış yolunu takip edebilirsiniz. İncelediğinizde oranlar çok yüksek ve ortalama oturum sayısı düşük ise bir yerlerde hata yapıyorsunuz demektir. Yazılarınızda çok fazla imla hataları ve yazım yanlışları mı var? Yazıya verdiğiniz başlık ile gelen ziyaretçi aradığı bilgiye erişebiliyor mu? Reklam yerleşiminde hata yaparak ziyaretçiyi rahatsız mı ettiniz? gibi tahminlerde bulunarak düzenleme yoluna gidebilirsiniz. En önemli sorun ise sitenizin mobil uyumlu olmamasıdır. Ziyaretlerin büyük bir kısmı artık akıllı cihazlardan gerçekleştirildiği için ziyaretçi yavaş açılan ve karışık düzen içindeki siteye sabır göstermez. Bu oran sayesinde ne kadar başarılı olduğunuzu görebilirsiniz. Yeni açılan siteler için hemen çıkma oranı yüksek çıkabilir. Yayınlanmış 50 yazı olduktan sonra kendinizi değerlendirmeye başlayabilirsiniz.
✪ Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
- Sitenizde reklam alanlarını doğru belirlemeli ve yazıyı okumaya engel olan reklamları kaldırmalısınız. Hem seo puanı için hem de ziyaretçi odaklı olmak için pop up reklamlardan ve bilgilerden kurtulun.
- Bir yazı hazırlarken geçmişte paylaştığınız yazılardan destek alarak verdiğiniz bilgiyi tatmin edici kılmalısınız. Ziyaretçinin sorununa en iyi çözümü vermek için ve sitede daha uzun süre tutabilmek için diğer yazılarınıza yönlendirmekten çekinmeyin.
- İnternette bilgi paylaşmak çok önemlidir. Bu önemine uygun olacak şekilde bir üslup kullanmalı ve yazım yanlışlarına dikkat etmelisiniz. Bir makalede 4-5 kelime hatası yakalayan ziyaretçi ister istemez içeriğe önem verilmediğini ve güven duyulamayacağını düşünebilir. Bu nedenle yazınızı paylaşmadan önce kontrol edin ve hataları düzeltin.
- Sitenizde yazının kategorisine uygun videolar kullanarak hemen çıkma oranı daha kolay düşürülür. Bir karakalem çizimi anlatmak hem kafa karıştırır hemde hayal kurması zor olur. Ama karakalem çizerken video kayıt yaparsanız o süre boyunca ziyaretçiyi sitenize bağlamış olursunuz.
- Aynı şekilde değerli bir içeriğe hareket katmak için görsellerden faydalanmalısınız. Yazının uzunluğuna göre değişeceğini düşünerek her iki paragraftan sonra konuya uygun görsel kullanmak yazının değerini artırır ve okunma süresini uzatır.
- Arama sonuçlarınızda başlığınıza tıklayarak gelen ziyaretçilere çok uzatmadan istedikleri bilgiyi vermelisiniz. İlk paragraf genelde tanıtım ve giriş için kullanılır. Burada merak eden ziyaretçi ilerleyen paragraflarda aradığı bilgiyi okumak isteyecektir. Makale uzun olsun diye gereksiz yere lafı uzatırsanız ziyaretçiyi kaçırmanız olağandır.
- Bilgi paylaşırken teknik detaylar ve anlaşılması zor bölümler için açıklayıcı yöntemler uygulamalısınız. Yazıları aynen şimdi yaptığım gibi maddeler halinde hazırlayabilirsiniz. Tablolar halinde veriler hazırlayarak neyin nasıl olduğunu daha kolay sunabilirsiniz.
- Sitenizde bilgi verirken rakiplerinizi iyi analiz etmeli ve onların üstünde sıralamada yer alarak ziyaretçi çekmek için en iyi makaleyi hazırladığınızdan emin olmalısınız. Ziyaretçiler sizin yazınızı okuduktan sonra tatmin olmalı ve başka sitelere gitme ihtiyacı duymamalıdır.
- Hazırladığınız makaleyi ilgi çekici kılmak ve ziyaretçiye daha iyi vakit geçirmek için yazıları süslemelisiniz. Büyük başlıklar ile alt başlıkları ayırmak için farklı renkler kullanabilirsiniz. Yazı içinde püf noktaları ve önemli detayları bir simge kullanarak belirtebilirsiniz. Kalın, italik yazı ve renkli not kutuları kullanarak yazıya hareket katabilirsiniz.
- Eski yazılarınıza link verirken veya başka sitelere yönlendirirken yeni sekmede açılması özelliğini kullanmalısınız. Ziyaretçi o linke tıkladığında okuduğu yazı hala açık kalarak hemen çıkma oranı düşürmek için fayda sağlayacaktır. Linklerin yeni sekmede açılması için target="_blank" kodunu eklemeniz yeterli olur.
- Sayfa açılış hızına oldukça özen göstermeniz gerekir. Bu sıralamadaki yerinize yardımcı olacağı gibi ziyaretçilerin hemen çıkmasına da çoğu zaman engel olacaktır. Sayfanızdaki gereksiz eklentilerden ve kod bloklarından kurtulmanız lazım. Site açılış hızı 3 saniyeyi aştıkça ziyaretçi sayısı ve oturum süresi azalacaktır.
- Yazıların sonlarına ve sidebar alanına benzer yazılar, popüler yazılar gibi eklentiler yerleştirebilirsiniz. Böylece merak uyandıran diğer yazıların okunma ihtimali sitede geçirilen süreyi artıracaktır.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.