Ramazan Ayında Doğru Beslenme Yöntemleri

ramazanda-iftar-vakti-önerileri
Google görsellerden alınmıştır
  Her yıl Ramazan ayında sorulan sorulardan ilki sahurda nasıl beslenmek gerektiğidir? Sağlıklı bir şekilde ramazan ayını geçirmek için ne kadar bilinçliyiz? Bu sorulara cevap ararken çıkış noktamız tok tutan yiyecekler olacaktır. Ramazan ayında en çok yaşadığımız sıkıntı vücudun yaşadığı su kaybı nedeniyle halsizlik yapmasıdır. Ramazan ayının sıcak yaz günlerinde yaşanıyor olması da enerji kaybını daha da artıracaktır. Bu yüzden beslenme tercihimizi tok utan ve enerji veren sağlıklı hafif gıdalardan yana kullanmalıyız.

  Belki de yemek sitelerinin en çok trafik aldığı zamanlar başlıyor diyebiliriz. Her yıl aynı sorular sorulsa da cevaplar değişebiliyor. İnsanlar da en doğru ve sağlıklı şekilde bu mübarek ayı tamamlamak istiyorlar. Ramazan ayında öğün kaybı yaşadığımız için vücut ihtiyacı olan besinleri karşılamakta zorlanıyor. Yaşadığımız su kaybını da en aza indirmek ve doğru şekilde vücudu depolamak için işte tüketilmesi gereken ve tok tutan besinler listesi:

1) Sahurda 2 adet yumurta tüketerek yaşadığımız protein kaybının bir kısmını giderebiliriz. Proteinli yiyecekler tüketerek tok kalma süresi uzatılabilir.

2) Yoğurt gün boyu tok tutmaya yardımcı olduğu gibi aynı zamanda su ve mineral kaybını da önlüyor. Yoğurdu nasıl tüketeceğinizi zevkinize göre kendiniz seçerek isterseniz çorbasını yapın isterseniz de cacık olarak tüketin.

3) Lifli gıdalar ramazan ayında öneli rol oynuyor. Hazımsızlık ve kabızlık gibi sorunlar için ve gün boyunca tok kalmak için günde bir tane elma, bir kaç tane badem, enginar ve baklagiller tercih edilebilir.

4) Tarçın insülin tırmanışlarını engellediği için günde bir çay kaşığı tarçın tüketmek iyi olur. Bir bardak süt içine bir kaşığı tarçın atarak içebilirsiniz. Sütü hem sahurda hemde iftar vaktinde birer bardak içebilirsiniz. Sağladığı D vitamini ve Kalsiyum ile açlık hissini oldukça bastıracaktır.

5) İki dilim tam buğday ekmeği tüketerek hem tok kalırsınız hem de sağlıklı beslenme için doğru adım atmış olursunuz. Buğday ekmeği tok tutarken kilo aldırmadığı için idealdir. Uzak durmanız gereken beyaz ekmektir.

6) Yeşil çay içerek gün içinde yaşadığınız yorgunluğu ve açlığın vermiş olduğu yıpranmayı giderebilirsiniz. Günde 2 bardak yeşil çay içerek daha mutlu bir gün geçirebilirsiniz.

7) Bol bol su içmek zaten faydalıyken su ihtiyacınızı gidermek için ev yapımı hoşaf tüketerek alternatif yaratabilirsiniz.

8) Tuz oranı yüksek gıdalara dikkat etmek gerekir. Sosis, salam, sucuk, tuzlu peynir ve tuzlu zeytinden uzak durmak gerekir. Özellikle sahurda az tuzlu 2 tane zeytin tüketmek yararlı olur.

9) Kızartmalar, börekler, pizzalar ve köfteler lezzeti oldukları kadar masum olmadıkları için gün içinde susuzluğunuzu artırır. Bu da gününüzün daha zor geçmesine neden olur.

10) Şekerli gıdalar tüketmek kan şekerinizi hızlı düşüreceği için çabuk acıkmanıza neden olur. Ramazan da en son istediğimiz şey sağlıksız beslenmek ve kolay acıkmak olacaktır. Bu nedenle kek, tatlı, çikolata, reçel türevi besinlerden uzak durulmalıdır.

11) Çörekotu her derde deva olarak bilinir. Ramazan ayında daha çok tok tutma özelliğinden faydalanmak istiyoruz ama verdiği zindelik hissi yabana atılamaz. Salatanıza veya yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz.

12) İlk oruç açıldığında daha hafif başlamak için hurma, zeytin, domates gibi besinle başlamalı ve çorba tüketilmelidir. Zamana yayılan yemek süresi içinde 15 dakika sonra yemeğinize geçebilirsiniz. Böylece boş olan midenize fazla yüklenmeden olması gerektiği gibi davranarak sindirimi zorlaştırmazsınız.

13) İftarda tatlı tercihi sütlü veya meyveli olanlardan yana olmalıdır. Şerbetli ve hamurlu tatlılardan uzak durulmalıdır.

14) Kabızlık sorunu yaşayanlar günde 3-4 tane kuru kayısı, incir ya da erik yiyerek rahatlayabilirler. Kabızlığı önlemek için iftarda hazmı kolay gıdalar tercih edilmelidir.

sahurda-nasıl-beslenmeliyiz

Ramazan Ayında Yapılan Beslenme Hataları
  • Sahura kalkmayarak öğünü atlamak.
  • Sahurda metabolizma yavaşladığından yağlı besinler tüketmek. 
  • İftarda boş mideye bir anda yüklenerek çok çeşitte yemek yemek.
  • Yeteri kadar sıvı tüketmeyerek vücudun sorunlar üretmesine neden olmak. Özellikle sahura kadar su ihtiyacımızı karşılamamız gerekiyor. 
  • Tatlı yiyecekler tercih ederek kan şekerini hızlı düşürmek. 


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

7 yorum:

  1. heeeey aramıza hoşgeldiniiiz, yenisiniz herhalde, görüşürüüz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bu site yeni ama ben çok eskiyim buralarda..İsmimi kullanmadığım için tanıyamamış olabilirsiniz. Doğuş Hakan Yılmaz ismim görüşmek üzere.

      Sil
    2. aaa eskisini kapatıp yeniden açtın yanii :)

      Sil
  2. Çok faydalı bir yazı olmuş gerçekten. Ben yeşil çayı çok seviyorum uyku açıyor, metabolizma düzenliyor. Kahve yerine geçti benim için :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde çoğu insan yeşil çayı sevmez ama etkilerini öğrenince hemen başlıyorlar.

      Sil
  3. Bende böbrek taşı çıktı iyice bocaladım beslenmemi :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ramazan ayı bitti ama her zaman sağlıklı beslenmek lazım. Geçmiş olsun, sağlık diliyorum.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.