Ramazan'da Sahur Nasıl Yapılmalıdır?
Ramazan ayı için 11 ayın sultanı denir çünkü geride bıraktığımız hiçbir ay ona benzemez ve hissiyatı kuvvetli bir aydır. Çocukluğumuzda ramazan hazırlıkları, tv programları, yemek menüleri, komşuluk ilişkileri daha masum ve özeldi. Şimdilerde hak ettiği gibi ramazan ayını geçiremesekte herkesin kendine göre geçerli sebepleri vardır. Bu yazıda sahur da neler yemeliyiz ve sahur da dikkat edilmesi gerekenleri yazmak istedim. Çoğu insan alışılmış yanlışlıklar yaptığı için gün içinde daha çok zorlanır ve bazı rahatsızlıklar geçirebilir. Oruç tutmak sağlıklı her birey için farzdır ama sağlık sorunlarınız varsa mutlaka doktorunuzla görüşerek oruç tutun. Özellikle kalp, yüksek tansiyon, gebelik, diyabet hastaları riskli oldukları için dikkat etmeliler.
Sahur neden önemlidir? Eğer sahur yapmaz ya da doğru beslenmezseniz yaklaşık 15 saat boyunca aç ve susuz kalarak bünyenizi çok zorlarsınız. Bu da günlük hayatınızdaki kalitenin düşmesine ve sağlığınızın etkilenmesine neden olur. Bunun için mutlaka sahura kalkılmalı ve doğru şekilde beslenilmelidir.
✪ Sahurda Neler Yapılmalıdır?
- Sahur süresini doğru ayarlayarak sonrasında en az 2 saat uyku faydalı olacaktır.
- Beslenme tercihlerinizi doğru yaparak tok tutacak besinler yemelisiniz.
- Tuz oranı az olmalı ki gün içinde susuzluk yaşamanıza neden olmasın.
- Sahurda en az 2-3 bardak su içerek gün içinde rahatlamanızı sağlamalısınız.
- Kolay hazırlanabilir, pratik ve hafif yemekler tercih edilmelidir.
- Protein, vitamin, mineral ve lif alımına özen gösterilmelidir.
- Çay ve kahve idrar söktürücü özelliklerinden dolayı kazandırdıkları sudan daha fazlasını atmanıza neden olur. Bu nedenle sahurda çay tercih edilmemeli onun yerine 2-3 bardak su için. İçecek tercihi ıhlamur ve rezene çayı veya tuzsuz ayran olarak değerlendirilebilir.
- Sahur da kısa sürede susamanıza neden olacak sosis, salam, sucuk, zeytin gibi gıdalardan uzak durmalısınız.
- Tatlı gıdalarda çabuk susumanıza neden olacağı için aynen tuzlular gibi bal, reçel, kurabiye gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Salata, domates ve yeşil sebzelerin üzerine zeytinyağı gezdirerek su oranı yüksek tercihler yapılabilir.
- Bir avuç kadar taze kavrulmamış badem ile fındığı uzun uzun çiğneyerek tükettiğinizde doyurucu ve kilo verdirici etkisini göreceksiniz.
Günlük hayatımızda doğru beslenme alışkanlığı azar azar ama sık sık beslenme şeklindedir. Ramazan ayında da aynı alışkanlığı sürdürerek vücudumuzun ihtiyaçlarını karşılamak zorundayız. İftardan sonra sahura kadar hiçbir şey yemeden olmaz. Bu nedenle yeterli seviyede iftar yaptıktan sonra aralarda hafif atıştırmalar yapılabilir. Özellikle sahura mutlaka kalkılmalı ama ağır yemeklerden uzak durulmalıdır. Yemeğinizi zaten iftarda yediğiniz için sahur da daha çok protein içeren yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi ürünler yenmeli yemek olarakta çorba, zeytinyağlı hafif yemekler veya kahvaltı türevi şeyler yenilebilir. Yemeğiniz bittikten sonra hemen yatmak yerine vücudunuza yarım saat kadar sindirim için müsaade etmeyi unutmayın.
Sahur menüsü: 1 bardak süt, 2 adet yumurta, 2 dilim tam buğday ekmeği, yeşil ağırlıklı salata, az tuzlu peynir ve 2-3 bardak su ile sahur yapabilirsiniz.
Sahur menüsü: 1 tabak sebzeli çorba, menemen, yoğurt, 1 adet meyve ile yine 2-3 bardak su olabilir.
Sahur menüsü: Kırmızı mercimek çorbası, Çılbır, ev yapımı peynir, naneli limonata, tahıl ekmeği, 2-3 bardak su.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.