Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Özellikleri

yenilenebilir-enerji-çeşitleri

  Yenilenebilir enerji, Doğanın sahip olması nedeniyle sürekliliği olan ve doğal hareketlerinden kaynaklanan enerji elde etme işidir. Bu enerjiler tükenme hızına eşit veya daha hızlı kendini yenileyebildiği için kullanımı oldukça avantajlıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarını güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerji, biyokütle enerjisi, hidrojen enerjisi, dalga enerjisi gibi sıralanabilir.

  Bu enerji kaynaklarının doğadan gelerek çevreye hiçbir zarar vermeden kullanılabilir olması onları en önemli kaynak enerji olarak gösterilmesini sağlıyor. Dünya büyüdükçe küçülüyor ve gün geçtikçe daha çok enerjiye ihtiyaç duyuyor. Dünyanın enerji açısından yükünü fosil yakıtlar yani yenilenemez kaynaklar çekiyor. Bu konuda tüm ülkelerin iş birliği yaparak daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeleri gerekiyor. Böyleye doğaya verdiğimiz zararı ve dolayısıyla kendimize olan zararı azaltmış oluruz. Peki bu enerji kaynaklarının özellikleri nelerdir?

1) Güneş Enerjisi: Güneş ışınlarını paneller yardımıyla yakalayarak ısı ve elektriğe dönüştürme işlemine denir. Güneş oldukça büyük ve doğal bir kaynaktır. Buradan depoladığımız enerji çevreye zarar vermez ve sürdürülebilirdir. İlk çıktığı zamanlar maliyetli olması ve kullanım alanlarının dar olması nedeniyle çok kullanılmıyordu. Şimdilerde gelişen teknoloji ve düşen maliyetlerle daha fazla alanda kullanılmaya başlandı.

Avantajları:

* Yenilenebilir olduğundan kısıtlama olmaz.
* Doğal malzemeler kullanılır ve fazla maliyetli değildir.
* Ekonomik yönden dosttur ve aydınlanmadan ısınmaya kadar çeşitli amaçlarla kullanılır.
* Kaynak güneş olduğu için hiçbir ülkeye bağımlılık yoktur. Her ülke aldığı güneş ışını oranıyla kullanabilir.
* Çevreyi kirletmeyen doğal çözüm yoludur.

  Üretim için verimi düşüktür. Verimi artırmak için daha çok panele ve geniş alana ihtiyaç vardır. Mevsim geçişlerine göre elde edilen enerjide düşüşler olabilir. Güneşsiz günlerde enerjiyi depolamak masraflıdır.

2) Rüzgar Enerjisi: Yine doğal yoldan üretilen ve oluşması için güneş ışınlarına ihtiyaç duyulan enerji türüdür. Özellikle yoğun rüzgar alan tepelik yerlerde kurulan rüzgar türbinleri sayesinde enerji üretilir. Gelişen teknolojinin yardımıyla rüzgar açısından en verimli yerler kolayca tespit edilerek türbinlerin yerleştirilmesi sağlanıyor. Böylece enerji üretme amacı en doğru şekilde yerine getirilmiş olur.

Avantajları: 

* Yenilenebilir olduğundan sürekliliği vardır.
* Doğal kaynaklardan üretildiği için her ülkede kurulabilir.
* Rüzgar enerjisi sektör oluşturarak çoğu ülkede kullanıldığından birim maliyetler düşmektedir.
* Yer yüzünde rüzgar enerjisinden faydalanmak için uygun yerlerin oranı %95 civarındadır. Geri kalan %5'lik kısımda sadece rüzgar enerjisi üretilememektedir.
* Çevreye ve insanlara hiçbir zararı olmayan temiz bir enerjidir.

  Rüzgar türbinleri için büyük alanlara ihtiyaç vardır. Enerji için önemli olsa da görsel açıdan hoş görünmeyebilir. En büyük zararı göç eden kuşların topluca ölümüne sebep olabilmesidir. Yüksek desibelde ses ürettiğinden ve devrilme, yanma gibi sorunlara çözüm olması açısından şehirden uzak yerlere kurulmalıdırlar.

3) Hidroelektrik Enerjisi: Suyun akış gücünden faydalanılarak üretilen enerji türüdür. Suyun akışının yarattığı kinetik enerji su kanalları vasıtasıyla türbinlere iletilir ve pervanelerin döndürülmesiyle elektrik elde edilir. Bu enerjiden verimli şekilde faydalanmak için derin ve akış hızının fazla olduğu yerler üretim için seçilmelidir.

Avantajları: 

* Doğal bir yöntem olduğu için çevreye zararı söz konusu değildir.
* Acil durumlarda hızlı bir şekilde devre dışı bırakıldığı gibi ihtiyaç olduğunda aynı hızla devreye alınabilir.
* Her ülke kendi kapasitesi oranında enerji elde eder ve dışa bağımlılık yoktur.
* Enerji dışında sulama ve diğer faaliyetler için kullanılabilir bir işlemdir.

  Kurulum süresi uzun ve kurulum işlemi maliyetlidir. Enerji üretme miktarı aldığı yağışla denktir. Bu nedenle kurulduğu yer çok önemlidir. Kurulan barajlar çevrenin ekolojik dengesini bozabilir. Yerleşim bölgelerinden uzak yerlerde kurulmalıdır. Herhangi bir deprem ve benzeri doğal felaketlerde sel tehlikesi olabilir.

4) Jeotermal Enerji: Enerji kaynaklarının bulunduğu yerlerde direkt veya dolaylı yollarla üretilen enerji türüdür. Isıtma, elektrik üretimi ve mineral üretimi gibi farklı amaçlara hizmet eder. Ayrıca kaplıcalar yardımıyla turizm sektöründeki yeri de değerlidir. Ülkemiz jeotermal enerji bakımından zengin olduğu için önemli bir enerji kaynağıdır.

Avantajları: 

* Yine çevre dostu enerji kaynakları arasında yer alır.
* Ülkelerin doğal kaynakları olduğundan dışa bağımlılık yoktur.
* Elektrik üretmek için herhangi bir fosil yakıta ihtiyaç duyulmaz.
* Verimleri en yüksek yenilenebilir enerji kaynaklarındandır.
* Yer altından elde edildiği için yatırım maliyeti en düşük enerji yöntemlerindendir.

  Tükenebilir olduğundan tekrar yenilenemez. Jeotermal kaynakların yapılarında bazı zararlı kimyasallar bulunur. Reenjeksiyon işlemine tabi olmalıdır. Geçirdiği işlemlerden dolayı suyun kalitesinde bozulmalar olabilir.
 
  Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile sera gazı salınımına devam ediliyorken ve insanoğlu olarak diğer canlılarla ortak kullanmak zorunda olduğumuz dünyanın canını yakmaya devam ediyoruz. Doğadan gelen gücü kullanmak ve dost enerjiye sahip çıkmak için büyük atılımlara ihtiyacımız var. Betonlaşmak ve ağaçları katletmek çok zaruri olmadığı sürece en son çare olmalıdır. Ülke genelinde yerinde yatırımlarla her bölge geliştirilmeli nüfus dengeli bir şekilde dağıtılmalıdır. Böylece hem enerji tüketimi azalır hem de çevreye olan zararımız kontrol altına alınır.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

Hiç yorum yok:

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.