Kullanıcı Odaklı Web Site İçin 10 İpucu
İnternet yaygınlaşıp telefonlarımıza kadar girdiğinden beri sanal alem daha çok popüler oldu. Tüm bilgileri artık internetten almaya başladık. Gün içinde tüm sorularımıza cevap aradığımız bu kolaylık için hazırlanan web sitelerde bazı düzenlemeler yapılmalıdır. Sonuçta hazırlanan içerikler ziyaretçiler tarafından okunması için sitenizde bekler. Eğer gerekli adımları atmazsanız ziyaretçileri kaçırabilir ve arama sıralamasında istediğiniz yerlere gelemeyebilirsiniz. Kullanıcı odaklı web site nedir? Arama motorları için ayarlamaları yapılmış ancak hedef olarak ziyaretçilerin seçildiği, içeriğin ön planda tutulduğu sitedir.
İnternette e-ticaret yöntemiyle satış yapan bir site değilseniz elinizdeki tek sermaye bilginiz ve bunu sunacağınız alandır. Tek hedef kitlenizde bu yazıları okumasını istediğiniz kullanıcılardır. Siz onlar için işi kolaylaştırıp uzun süre vakit geçirmeleri için uygun şartları sağlamalısınız. Bu yazıda kullanıcı odaklı şartları sıralamak istedim. İşte yapılması gerekenler;
✪ Kullanıcı Odaklı Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?
- Öncelikle sitenizi kurarken sıralamada yerinizi etkileyeceği için gerekli yapısal işlemleri tamamlamalısınız. Sitenizdeki eklentiler, kodlamalar, bağlantılar, meta etiketler ve sitenizde kullandığınız görsel medyalardır.
- Sayfa açılış hızının 3 saniye içinde gerçekleştiğini kontrol etmelisiniz. Kullanıcılar için ilk beklenti tıkladıkları sitenin hızlı açılması ve bilgiyi hemen sunmasıdır.
- Siteyi reklamlara boğarak içeriğin okunmasına engel olmak kalıcı kayıplara neden olacağından kullanıcıları rahatsız etmeyecek yerlere reklamlar ekleyin.
- Sitenizde belirlediğiniz renkleri kullanmaya özen gösterin. Birbiri ile uyumsuz renk cümbüşü yaratan siteler hem göz yorar hem de ciddiyetten uzaklaştırır. Bu da ziyaretçi kaybına neden olabilir.
- Yazılarınızı kategorilerken doğru ve genel isimlerde birleştirin. Ziyaretçi sağlık kategorisindeki yazıları okumak isterken bağlantıya tıkladığında başka konudan yazılar görünmemelidir.
- Sitenizde yerleşime özen göstererek içeriklerin kolay bulunabilir olmasına özen gösterin. Özellikle sağ ve sol alanları, navigasyon gibi araçları kullanırken bunaltmadan belli sayıda içerikleri kullanın. Yazılarınız okunsun diye sıraladığınızı düşünürken yarattığınız karmaşa nedeniyle çabuk sıkabilir.
- Tasarımınızda özgün ve sade yöntemler kullanarak neyin nerede olduğunu ziyaretçiye gösterin. Sitenizde sık sık değişiklik yapmayın ve kullanıcıların sitenizi benimsemesine müsaade edin.
- İçerikleriniz size özel ve özgün olmalıdır. Bazı konularda kaynaklar kullanılsa da yeterli araştırma ve yorum gücünüzle diğer yazılardan farklı olduğunuzu gösterin. Bu özgünlük hem sıralamadaki yerinizi hem de kullanıcılar gözündeki başarınızı artıracaktır. Bu diğer sitelerle olan rekabetinizde elinizdeki en büyük kozunuzdur. Kelimelerle aranız ne kadar iyi olursa o kadar etkili ve faydalı içerikler paylaşabilirsiniz.
- Sitenizin belirlenmiş konsepti olması avantajınıza olabilir. Şöyle ki daha çok çektiğiniz resimleri göstermek istiyorsanız tasarımınızda ona uygun bölümler oluşturmalı ve etiketleri ona göre vermelisiniz. Diğer şekilde daha çok yazdıklarınıza güveniyorsanız onları ön plana çıkaracak popüler yazılar, son yazılar gibi eklentilerle destekleyebilir ve okunmasını istediğiniz yazılarınızı öne çıkararak okunmasını sağlayabilirsiniz. Kullanıcılara görmek istediklerini vermeyi öğrenmelisiniz.
- Amacınız hiçbir kullanıcıyı kaçırmamak olduğuna göre bu sene içinde mutlaka mobil uyumlu bir altyapıya kavuşmanız gerekir. Google ve diğer arama motorları artık ziyaretçilerin eğilimlerine göre kriterler koydukları için uyumsuz her site geri planda bırakılacaktır.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.