Lif Oranı Yüksek 20 Zengin Besin

en-çok-lif-içeren-yiyecekler

  Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketime olan ilginin artmasıyla yeni terimler öğreniyoruz. Lifli gıdalarda son yıllarda öğrendiğimiz ve bilinmesi gereken besin listesidir. Kolesterolü engellemesi, kan şekerini düzenlemesi ve hemoroitlerin oluşumunu engellemesi ile oldukça faydalıdır. Bayanların günde 25 gr lif alması gerekirken erkeklerin 35 gr lif alması gerekir. Günlük bu ihtiyacı karşılamak içinde takviyeler yerine lif içeren besinlere yönelmek gerekir. Bu beslenme alışkanlığımızla ortalama olarak almamız gereken miktarın altında kaldığımızdan daha bilgili olmak için bu listeyi hazırlamak istedim.

✪ Lif Yönünden Zengin 20 Besin

1) Suda Çözünür Lifli Besinler: Çözünür özellikteki lifler kolesterolü dengeler, sindirimi yavaşlatarak yemeklerden sonra meydana gelen kan şekeri dalgalanmalarını önlemeye yardımcı olur.
  • Tam Tahıllar: Yulaf lif içeren en zengin besindir. Günlük ihtiyacın önemli bir kısmını karşılamak için kahvaltıda tüketilebilir. 
  • Meyve: Kuru erik, armut ve narenciye yüksek miktarda lif içerir. Alternatif olarak şeftali, elma ve muz tüketilebilir. 
  • Baklagiller: Fasulye, mercimek, nohut gibi baklagiller günlük ihtiyacı karşılama konusunda 3 meyveye eşdeğerdir. 
 Genel olarak sıralarsak; Elma, Muz, Kiraz, Ananas, Armut, Çilek, Erik, Domates, Havuç, Patates, Mısır, Portakal, Brokoli gibi besinler suda çözünür lif oranı yüksek besinlerdir.

2) Suda Çözünmeyen Lifli Besinler: Bu besinler kabızlığı önleyerek kabızlığa bağlı diğer sorunları çözmeye yardımcı olur. Tokluk hissi verdiğinden diyetisyenler tarafından sık sık kullanılır.
  • Sebzeler: Pek çok sayıda çiğ sebze yüksek oranda suda çözünmeyen lif içerir. Bunlar; Lahana, pancar, şalgam, havuç, salatalık, soğan, kereviz, patlıcan sayılabilir. Çiğ haldeyken tüketmek lif oranından daha iyi yararlanmayı sağlayacaktır. 
  • Meyveler: Üzüm, Kavun, Erik, Ananas, Kiraz kabızlığı hafifletmek için oldukça iyi miktarda suda çözünmeyen lif içerir. 
  • Tahıllar: Çavdar, Buğday kepeği gibi besinler lif kaynağı olarak oldukça faydalıdır. 
 Genel olarak sıralarsak; Buğday ve Yulaf Kepeği, Bezelye, Patlamış Mısır, Üzüm, Ceviz, Kepekli Makarna, Badem, Gevrek Ekmek gibi besinler suda çözünmeyen lif oranı yüksek besinlerdir.

Lifli Besinlerin Faydaları
  1. Lifli gıdalardan yeterince beslenen kişilerde yaşam kalitesi ve yaşam süresi artıyor.
  2. Bağırsak sağlığını destekleyerek sindirim sistemini kuvvetlendirir. 
  3. Lifli gıdalar kalp damar sağlığı için gereklidir. 
  4. Çözünebilen lifler kandaki şeker seviyesini kontrol ederek tip-2 diyabet riskini düşürür.
  5. Tokluk hissi vererek ve daha çok çiğnemeye neden olarak kilo vermeye yardımcı olur. 


Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

1 yorum:

  1. Her ne kadar siskinlik ve gaz sorunu yasatsa da lifler cok saglikli 😊

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.