Organ Bağışı Nasıl Yapılır? Hangi Organlar Bağışlanabilir?
Organ bağışı beyin ölümü gerçekleşmiş birisinden sağlıklı organlarının alınarak ihtiyaç sahibi olan hastaya nakil yapılmasıdır. İlerleyen teknoloji ve gelişen yöntemler sayesinde organ nakli yapılarak çok sayıda hayat kurtarmak mümkün. Ancak yeterli bilinçlenme olmadığı için aileler organ bağışlamayarak nakil bekleyen binlerce insanın umudunu da yok etmiş oluyor. Hastaların normal hayatlarına dönebilmeleri ve aileleri ile birlikte mutlu olmaları için herkese organ bağışlamanın faydaları anlatılmalıdır. Organ bağışlama konusunda dünyada ve ülkemizde yeterli seviyede olamıyoruz. Belki vefat ettikten sonra sevdiğinizin organlarını başkalarıyla paylaşmak zor geliyordur. Sevdiğiniz insanı kaybettikten sonra yarar sağlayan organlarını toprağa bağışlamak yerine bir çok hayat kurtararak umut bağışlamak daha iyi olacaktır.
Herkes hayatını sürdürürken organ bağışı yaparsa en azından bu kararı kendisi aldığı için sevdikleri daha makul karşılayabilecektir. Akraba evlilikleri veya doğuştan gelen hastalıklar nedeniyle yeni doğan bebeklerin hayata sıkı sıkı tutunabilmesi için organlara ihtiyacı olabiliyor. Ne kadar sevdiğiniz biri de olsa organlarını yok olmaya terk etmek yerine bir çok çocuğun veya yetişkinin hayata yeniden kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
✪ Organ Bağışı Süreci
Organ bağışında bulunmak için 18 yaşını doldurmuş ve ehliyetli her birey kendisi başvurabiliyor. Başvuru için eğitim ve araştırma hastaneleri ile organ bağışı yapan özel veya kamu hastanelerinin ilgili bölümlerine başvurabilir. Başvuru esnasında iki şahit huzurunda form doldurmanız gerekiyor. Hayattayken kendi isteğinizle başvuruda bulunduğunuz için karşılığında bağışçı olduğunuzu belirten kart alıyorsunuz. Organ bağışından vazgeçilmesi durumu olursa aileye bildirmek ya da Türkiye Organ Bağışı Bilgi Sisteminden kaydını sildirmek gerekir.
Organ bağışında bulunduktan sonra ailenizle paylaşmak çok önemlidir. Çünkü siz ne kadar kendi isteğinizle bağışlayarak kart sahibi olsanız da vefat durumunda ailenin de onay vermesi gerekiyor. Ülkemizde uygulanan bu yöntem nedeniyle organ bağışladığınızı ailenize bildirmeniz ve sonuçlarını anlatmanız gerekir. Ayrıca organ bağışı yapmak için başvurmuş birisinin donör adayı olması için beyin ölümünün gerçekleşmiş olması gerekir.
Organ bağışı gönüllülük esasına dayanan bir işlem olduğu için karar vermeden önce nakil bekleyen hastalarla empati kurmak gerekir. Bilim dünyasının geldiği bu noktada insan hayatına doğrudan etki yapmak bir mucize olsa gerek. Bu nedenle olumsuz bir karar almadan önce nakil için bekleyen hastaların durumlarının gözlemlenmesi ve durumlarının ne kadar ciddi olduğunun farkına varılması kararınızı etkileyecektir. Herkes kendi küçük toplumu olan ailesinde bu konuyu gündeme getirerek tartışırsa toplumda daha çok bilinçlenme sağlanır. Organ bağışı veya nakil işlemi ile ilgili bilmedikleriniz varsa ön yargı oluşturmak yerine ilgili merciilere danışmakta fayda var.
Hangi Organlar Bağışlanabilir?
Sağlıklı olduktan sonra her organ bağışlanabilir ancak ülkemizde aşağıdaki organlar başarıyla nakil yapılabilmektedir.
- Kalp
- Karaciğer
- Böbrek
- Akciğer
- Pankreas
- Kornea
- Kas ve kemik iliği
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.