Klostrofobi Nedir? Klostrofobi'den Kurtulmanın Yolları
Klostrofobi, kısaca kapalı yerlerde kalma korkusudur. Sinemaya gittiğinizde içiniz daralıyor ve çıkmak için dakika sayıyorsanız, asansöre binmekten kaçınmanıza rağmen bindiğinizde içinizde korku hissediyorsanız klostrofobiniz olabilir. Bulunduğunuz kapalı alanda kaçışın zor veya imkansız olduğunu düşünmenize sebep olan korkudur. "kapalı bir yer" anlamına gelen Latince claustrum kelimesinden ve Yunanca "korku" anlamına gelen phobos kelimelerinden türemiştir. Yüzlerce farklı fobi olmasına rağmen en bilineni klostrofobi olmuştur.
Fobi; bir kişinin herhangi bir nesne veya durum karşısında hissettiği aşırı baskı ve kaygının yarattığı korkudur. Fobilerde durum veya nesne gerçekte tehdit olmamasına rağmen şiddetli ve abartılı derecede tepki verilerek korku ve tehlike hissedilir. Semptomları şiddetli olmasına rağmen çoğu kişi tedavi olmayı düşünmez ve rahatsız olduğu ortamlardan kaçınmaya çalışır.
✪ Klostrofobinin Belirtileri Nelerdir?
Baş dönmesi, titreme ve kalp atışlarındaki hızlanma, ağız kuruluğu, boğulma hissi tipik semptomlardır. Bunlardan farklı olarak yaşanan korku nedeniyle mide bulantısı, nefes darlığı, baygınlık gözlemlenebilir.Klostrofobi bir kişinin hayatındaki travmatik bir olay tarafından tetiklenir. Bu duruma neden olarak uzun süre bir yerde sıkışıp kalma veya çocukluk çağlarında zorbalığa maruz kalma örnek verilebilir. Bazı araştırmacılar ise bu korkunun insanlarda ve hayvanlarda doğuştan var olan "savaş ya da kaç" reaksiyonuna bağlı doğal bir eğilim olduğunu söyler.
Belirli bir fobinin teşhisi için belirli kriterlerin karşılanması gerekir. Bu kriterleri şu şekilde sıralayabiliriz;
•Sebepsiz yere aşırı bir korku hali
•Uyarıcıya maruz kaldığında endişeye verilen tepkiler olan, panik atak, öfke nöbeti, tutunma, ağlama veya donma gibi durumlarda
•Erişkin hastalarda yaşadığı korkuların, algılanan tehdit veya tehlike ile orantılı olmadığını kabul etme durumlarında
•Korkulan nesne ya da durumdan kaçınmak için tedbirler alınması ya da deneyimlerle yüzleşmek gerektiğinde.
•Kişinin tepkisi, günlük yaşama ve ilişkilere ciddi sıkıntılara sebep olduğunda
•Fobi genellikle 6 ay veya daha uzun bir süre devam ettiğinde
•Semptomlar, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) veya travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi başka bir zihinsel duruma atfedilemediğinde
✪ Klostrofobi Nasıl Tedavi Edilir?
Kişinin günlük yaşamını kısıtlayacak, ruh sağlığını bozacak bir durum söz konusuysa, mutlaka doktora gidilmelidir. Tedavi öncesinde bu korkuların ne zaman başladığı, nasıl yaşandığı, sıklık miktarı, belirtileri araştırılarak uygulanacak tedavi belirlenmelidir. Tedavi çoğunlukla psikoterapi yöntemi yoluyla uygulanır. Terapi sırasında korkuya yenebilmek için alıştırmalar yapılır, korkularıyla yüz yüze gelme, kaygılarla mücadele çalışmaları, düşüncelerin kontrol altına alınma çalışması yapılır. Bunun yanında hastaya gevşeme ve nefes alma egzersizleri verilir. Klostrofobi depresyon ya da anksiyete bozukluğuna neden olmuşsa, tedaviye ek olarak ilaçlardan faydalanılır. Antidepresan ilaçlar ve sakinleştiriciler kullanılarak hastanın tedavisi gerçekleştirilir.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.