Bebeklerde Dil Gelişim Süreçleri
Dil gelişimi doğumla başlayıp, yaşam boyunca süren ömürlük bir süreçtir. Bebekler dünyaya geldikten sonra öğrenmeye ve tanımaya da başlarlar. Çevrelerindeki sesleri algılamaya, kendileri sesler çıkarmaya ve konuşulan dilin yapısını kazanmaya başlarlar. Doğumdan itibaren bebeğin dil gelişim aşamaları aşağıdaki gibidir.
- Bebekler ilk ayında ağlama, öksürme ve hapşırma gibi doğal sesler çıkarmayı öğrenirler. Yaklaşık olarak 1. ayından sonra ağlamaları duruma göre farklılaşmaya başlar.
- İkinci ve üçüncü aylarda bebekler gülmeye ve az da olsa bazı harfleri çıkarmaya başlar.
- 4. ve 6. aylarda söyleyebildiği harfler biraz da çoğalır ve bu dönemim sonlarına doğru iki harfi bir araya getirerek sesler çıkarmaya başlar. ba, ma, da, an gibi.
- 7. ve 10. aylarda ba-ba gibi hece tekrarlarını duyabilirsiniz. Bu dönemde tam anlaşılmasa da yetişkin konuşmasını andıran sesler çıkarabilir. 11. aydan itibaren tek heceli sözcükler duyabilirsiniz. Bebeğinizin ilk anlamlı telaffuzlarını işitmeye ve yorumlaya başlarsınız.
- 12. ve 18. aylar arasında sözcükleri rastgele değil belli bir amaç için kullanmayı bilir. Her bebeğe göre farklı olmakla birlikte 3-50 sözcük kadar dağarcığı gelişebilir. Nesneleri, vücut bölümlerini ve isteklerini gösterebilir.
- 18. ve 24. aylarda basit direktiflerinizi yerine getirebilir ve nesneleri daha iyi isimlendirebilir. Bu dönemde kelime dağarcığı 50-70 arasındadır.
- 2 yaş çocuğu her şeyin netlik kazanmaya başladığı hızlı gelişim sürecidir. Yürümeye, konuşmaya ve kendi benliğini fark etmeye başlar. Motor yeteneklerinin yanında dil becerisinin de kazanılması bu gelişimde büyük etkiye sahiptir. 2 yaş çocuğu koşar, merdivenleri tutunarakta olsa inip, çıkar ve 70 ve üzeri kelimeyi rahatlıkla kullanır. İki sözcüğü bir araya getirerek cümle kurmaya ve soru yağmuruna tutmaya başlar.
- Bebek nasıl olsa anlamaz demeyin, onunla konuşurken gözlerinin içine bakarak gülümseyin ve ismini söyleyerek çağırın.
- Yatağın üzerine renkli ve dikkat çeken oyuncaklar asın ve göz teması kurmasını sağlayın. Seslere yönelmesi ve hareketleri izlemesi için yönlendirmeye çalışın. 4. aydan itibaren oyuncağa uzanması ve dokunması için kolaylılar sağlayın.
- 4. aydan itibaren bebeğinizle ayna karşısına geçin ve ona ismini söyleyin. Çıkardığı sesleri taklit ederek onun nasıl ses çıkardığını bilmesini sağlayın.
- Bebeğinizin gelişmesinde kilit noktalardan biri aile buluşmaları veya sofralarıdır. Akşam yemeğinde masada diğerlerinin konuşmalarını dinleyerek daha çok kelime öğrenir.
- 12. aydan itibaren bebeğinize çelikten bir ayna vererek burnunu, gözlerini, kulaklarını göstermesini sağlamak için konuşabilirsiniz.
- Resimli kitaplar okuyarak sayfaları çevirmesine izin verin. Okuduğunuz hikayeler hakkında basit sorular sorabilirsiniz.
- Çocuk şarkıları, ninni, masal, klasik müzik dinletin.
- Radyo açarak programlar arasında gezinin. Müzik ve haberler bebeğinizin değişik ses tonlarını tanımasına ve tepki vermesine yardımcı olur.
- Çocuğunuzla konuşurken bebeksi tavırlar sergilemek yerine doğal şekilde konuşmaya özen gösterin.
- Etrafındaki insanlara, çocuklara tepkiler vermesini sağlayın. Gülümsemek, el sallamak, selam vermek gibi. Oyun alanlarında yaşıtlarıyla vakit geçirmesini sağlamak gelişimine fayda sağlar.
- 1,5 yaşından itibaren bebeğinize resim defteri ve boya kalemleri vererek resim yapması için teşvik edin.
- Bebeğinizle 18 aylıktan itibaren müzik eşliğinde dans etmeyi gösterin. Hızlı müzikle hızlı dans, yavaş müzikle yavaş dans ederek "hızlı ve yavaş" kelimelerini öğretin.
- 2 yaşından itibaren bebeğinizle günlük yaşamdan esintiler taşıyan oyunlar oynayın. Bebeği, yıkamak, uyutmak, yemek yedirmek gibi oyunlar seçebilirsiniz.
Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵
Hiç yorum yok:
YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...
1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.