Yapay Gıda Boyalarının Zararları ve Türleri

gıda-boyasının-çocuklardaki-etkisi

  Yapay gıda boyaları ile amaçlanan ürünlere daha iyi görüntü vererek albenisini artırmaktır. Market raflarındaki çoğu paketlenmiş üründe gıda boyasına rastlamak mümkün. Şekerler, çikolatalar, soslar, içecekler vb. Tarihine bakılacak olursa uzun yıllardır gıda boyaları yiyeceklerin içinde vardı. Son 50 yılın karnesi incelendiğinde %500 oranında arttığını ve bunun en büyük müşterisinin çocuklar olduğunu görürsünüz.

  İddialara göre gıda boyaları kanser ve türevi hastalıklara neden olabileceği düşünülüyor. Başka bir kesim bilim adamına göre de çok da zararlı değildir. Gıda boyası yiyeceklerin renklerini güzelleştirmek için kullanılan kimyasal bileşik bir maddedir. 1800'lü yıllardan beri bu işlem gıdalara uygulanmaya devam ediyor ve ilk gıda boyası 1856 yılında kömür katranından elde edildi. Günümüzde ise daha çok petrolden üretiliyor. Yiyecek ve petrol bir arada düşünüldüğünde tezatlık olduğunu anlamak zaten mümkün.

  İçerinde toksik bulunmasına rağmen hala bir kaç çeşit yapay gıda boyası kullanılıyor. Doğal yoldan gıdaları renklendirmek mümkünken üreticiler daha canlı bir sonuç aldıkları için yapay olanı tercih ediyorlar. Gıda boyalarının zararlı olup olmadığı kafa karıştıran bir boyuttadır. Bazı ülkelerde kullanılmasında sakınca görülmezken bazılarında tamamen yasaktır. Bilim insanları da bu konuda fikir ayrılığına düştüğü için net bir kanı ortaya koyulamamıştır.

Yiyeceklerde Kullanılan Yapay Gıda Boyaları

 Bu boyalar FDA ve EFSA tarafından onaylanmıştır.

  • 1) Red No.3 (Eritrosin): Şekerde ve pasta jölelerinde karşımıza çıkan bu boya kiraz kırmızısı rengindedir. 
  • 2) Red No.40 (Allura Kırmızısı): Sporcu içecekleri, şeker ve soslarda koyu kırmızı bu gıda boyasına rastlamak mümkündür. 
  • 3) Yellow No.5 (Tartrazin): Cipslerde, patlamış mısırlarda, içeceklerde kullanılan limon sarısı renginde boyadır. 
  • 4) Yellow No.6 (Güneş batımı sarısı): Pişirilmiş ürünler, dondurulmuş meyveler, soslarda görülen sarı-portakal karışımı renginde boyadır.
  • Blue No.1 (Brilliant Blue): Dondurmalarda, bezelyelerde, hazır çorbalarda, kremalarda rastlanılan yeşile çalan mavi renkli boyadır. 
  • Blue No.2 (Indigo Carmine): Dondurmalarda, ufak atıştırmalıklarda, tahıllarda bulunan mavi renkli gıda boyasıdır. 

  Her ne kadar kanıtlanmaya muhtaç bir iddia olsa da bir çok araştırma sonucu gıda boyalarının çocuklarda hiperaktivite ve öğrenme bozukluğu yarattığı anlaşılmıştır. 1978 yılında yayınlanan ve alanında ilk olan bir araştırmaya göre bir doz gıda boyası çocukların davranışlarında değişikliğe sebep olmadı. Sonraki çalışmalarda hiperaktivite ile gıda boyası arasında neden-sonuç ilişkisi olduğu anlaşıldı. Yapılan çalışmalarda yapay gıda boyaları ve benzer koruyucular kaldırıldığında çocukların %73'ü oranında hiperaktivite belirtileri azaldı. Sonuçları daha çok çocuklar üzerinden araştırılıyor çünkü tüketicileri daha çok çocuklardan oluşuyor. Yapılan onlarca çalışmanın sonucunda zararlı olduğuna dair yeterince kanıt bulunamadığından güvenli olduğu prensibi geçerlidir.



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

4 yorum:

  1. Bir ara gıda boyaların insan dna'sını değiştirici etki gösterebileceğini belirten bir makale okumuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir, kimyasal olarak ortaya çıkarılmış ve doğanın kanunlarına aykırı bu tür besinler sadece ticari amaç içerir ama fayda sağlamaz. Teşekkürler yorum için

      Sil
  2. Çocuklarımızı bu gıdalar zehirledi resmen.
    Birde okul kantinlerinde satılması satışına izin verilmesi çok acı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeri geliyor hepimiz bunları tüketmek durumunda oluyoruz. Marketlerde organik, doğal ve işlem görmüş gibi ayrımlar yapılarak farklı fiyatlarla sağlıksızlığa itilmesi üzücü. Paketlenmiş çoğu gıda zaten faydasız ve bazı durumlarda da sağlığa zararlı. Hiçbirini almasak bile meyve sebzeler genetiği ile oynanmış ve kimsayal ilaçlar kullanılmış vaziyette. Durum pek iç açıcı değil ama elimizden geldiği kadar dikkatli olmak zorundayız. Teşekkürler yorum için.

      Sil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.