İsrafın Ekonomik Boyutu ve İsrafı Önleme Yolları

israfı-önlemek-için-nelere-dikkat-edilmelidir

  Yaşadığımız dünya üzerinde yardıma muhtaç insanların olduğu ve aynı zamanda da büyük israfların yapıldığı ülkeler saymak mümkün. Özellikle kutsal saydığımız ve yere düşürdüğümüzde bile öperek başımıza koyduğumuz en temel besin kaynağımız ekmeğimizi çöpe atıyoruz. Ülkemizde israf yüksek boyutlara ulaşmış durumda. Hayat şartlarının zor olmasına ve ihtiyaçların hiçbir zaman bitmeyeceği bilinmesine rağmen önlem almayı bilmiyoruz. İsrafın önemli bir göstergesi ekmek üzerinden anlatılır. Peki günlük 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını biliyor muydunuz?

Ekmek İsrafının Ekonomik boyutu

Bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile:
  • 104 bin aile (5 kişilik) bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilmekte,
  • 162 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilmekte,
  • 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilmektedir.
Ya da;
  • 100 yataklı 80 hastane,
  • Yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 hava alanı,
  • 16 derslikli 500 okul,
  • 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt,
  • 500 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilmektedir.
  
  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de, her yıl 1,7 milyar ekmek, 18 milyon ton meyve ve sebze çöpe atıldığı bildirildi. Gıda israfının toplam miktarı ise 214 milyar lira olarak belirtildi. Ayrıca, 1 günde israf edilen 5 milyon adet ekmek, 4,7 milyon kişinin 1 günlük ekmek ihtiyacını karşılamaktadır. 
Bir yılda israf edilen 2,1 milyar adet ekmek, ülkenin 23 günlük ekmek ihtiyacı kadardır.
  İsraf bir tüketim çılgınlığıdır, savurganlıktır. Yeme-içme ve giyim-kuşamda olduğu gibi, zaman, sağlık ve çevre gibi konularda da dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. İsrafın hem kişisel planda, hem de toplumsal boyutta maddi ve manevî pek çok zararları vardır. Ekonomi, sınırsız ihtiyaçların sınırlı kaynaklarla karşılanmasıdır. Bu tanıma göre kaynakların çok iyi değerlendirilmesi, geri dönüştürülmesi, ihtiyaçların sınırlandırılması insanlık için doğru yoldur ve bunu yerine getirmenin en doğal yolu da israfı önlemektir. 
 Kainatın bu kadar kusursuz bir dönüşüm ve değişim içinde olması tesadüf değildir. İnsanlık olarak israfı önlemek ve daha makul seviyelerde yaşamak için neden gayret göstermiyoruz. Yere düşen artıklar bile bakteriler tarafından imha edilip temizlenir ve azot olarak toprağa gıda olarak verilir. Bizler kullandığımız lavabo ve banyo sularını değerlendirerek tuvalet temizliğinde kullanmak için sistem geliştiremez miyiz? 
Avrupa 22 milyon ton yiyeceği çöpe atıyor
  Avrupa ülkeleri yılda 22 milyon ton yiyeceği çöpe atıyor. Fransa hükümeti bu israfı önlemek için gıda maddelerinin çöpe atılmasını yasakladı. Karara göre, son kullanma tarihi geçen gıda mamullerinin hibe edilmesi ya da yeniden değerlendirilmesi mecburi hale getirildi. Satılmayan gıda maddeleri ise ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine veriliyor.

İsrafı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

  • İhtiyaçtan fazla ekmek almamak gerekir. Günlük ekmek tüketim miktarı aşağı yukarı bilinir. Fazladan ekmek depolamak istiyorsanız bayatlatıp çöpe atmak yerine derin dondurucuyu kullanmanız gerekir.
  • Ekmeğiniz bayatladıysa hemen atmayı düşünmek yerine ekmek tatlısı yapabilir veya ufalayıp toz haline getirerek köftelerinizde kullanabilirsiniz.
  • Uzun sürede pişen yemekler için düdüklü tencere kullanımı önemlidir. Saatler süren pişirmeyi yarıdan fazla indirerek zaman tasarrufu ve enerji tasarrufu sağlar. 
  • Dondurulmuş gıdalar pişirilmeden önce çözdürülürse pişme süresi kısalır.
  • Sebzeleri ve meyveleri yıkadıktan sonra buzdolabında saklayacaksanız, kurulayarak kapalı bir kaba ya da buzdolabı poşetine koyun. Islak bırakıldıklarında kapta ve poşete biriken su yiyecekleri çürütür. 
  • Sebzeleri akan su altında yıkamaktansa, sirkeli suda bekletmek daha tasarruflu bir yöntemdir.
  • Çocuğunuza para biriktirmeyi alışkanlık haline getirin ve alışverişe beraber giderek ekonomik davranma ve ihtiyaca göre harcama yapma öğretilmelidir. 
  • Evde elektrikli eşyalar sadece düğmesinden değil prizden tamamen kapatılarak tasarruf sağlanabilir.
  • Diş fırçalarken veya yüz yıkarken suyu gereksiz yere açık bırakmayın. 
  • Ütü yaparken veya çamaşır yıkarken biriktirerek tek seferde bitirin. Enerjiyi boşa harcamamak için gerekli özen gösterilirse önemli bir israf giderilmiş olur. 



Bu yazı www.listeyazilar.com sitesine aittir.
✔ Bu içeriği beğendiyseniz lütfen paylaşın ⤵

9 yorum:

  1. Harika çözüm önerileri için editöre teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Evet israfta ekmek ilk sıralarda, önce ondan başlamak lazım. Çözüm önerileri çok iyiydi, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsraf her alanda kendini gösteriyor ama önce kendi elimizden geleni yapmak lazım. Teşekkürler yorum için

      Sil
  3. Güzel tavsiyeler, teşekkürler ☺️

    YanıtlaSil
  4. bence ders olarak okutulmalı okullarda eğitim şart

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede..Günümüzde insanlar iyice duyarsızlaştı belki eğitimle bir nebze önüne geçilir.

      Sil
  5. Göz attığımda hoşuma giden illa bir şeyler buluyorum.Takipteyim.Zaman ayırmak istersen yeni açtığım bloguma göz atıp takip edebilirsen çok mutlu olurum.Sağlıcakla Kalın.

    YanıtlaSil

YORUM YAPARAK KATKIDA BULUNABİLİRSİNİZ...

1) Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2) Yazım ve dil bilgisi kurallarına mümkün olduğunca dikkat edin.
3) Kullandığınız üslubun sizi yansıttığını unutmayın.
4) Yorum yaparken aktif link eklemeyin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.